Nielenže je varenie robota, v niektorých domácnostiach navyše stále považovaná za ženskú, a od roboty aj kone kapú, všakáno, no šokujúce je čosi iné. Že varenie sa zrazu nevníma ako odporná povinnosť,  je z neho úžasne trendové hobby. Svojimi kulinárskymi výtvormi sa chválime pred návštevami, v práci a hlavne na sociálnych sieťach. Vešiame na YouTube domáce pecne chleba, sofistikovane pózujeme s pekáčmi a v zásterách. A pozor, nielen my ženy, pretože tomuto trendu podľahli muži, dokonca aj deti.

Varenie sa zrazu nevníma ako odporná povinnosť,  je z neho úžasne trendové hobby.
Zdroj: Shutterstock

A  tu sa dostávame k podstate problému. Muži a deti majú iný metabolizmus ako ženy. Domáce paštéty, lososové nátierky, pečené prepelice a lievance s javorovým sirupom prejdú chlapmi a deckami ako tráviacou rúrou – čo skonzumujú to aj vylúčia, no nám ženám sa usádzajú v stehnách, bokoch, bruchu, tým šťastnejším aj v dekolte, a naopak totálnym nešťastniciam v lícach, podbradku a členkoch.. Stačí sa pozrieť na slávnych televíznych kuchárov. Zatiaľ čo Jamie Oliver, Gordon Ramsey, či takí Zdeněk Pohlreich alebo Marcel Ihnačák ani náhodou nevyzerajú na to, že by spucovali všetko, čo si uvaria. A nebohý francúzsky guru Anthony Bourdain bol dokonca vyslovene štíhly a svalnatý, zatiaľ čo ich rovnako slávne televízne kolegyne Nigela Lawson, Martha Steward, Dita Pecháčková alebo hoci aj naša Kamila Magálová majú skôr postavy “krv a mlieko” , teda, ak nie sú rovno moletky.

Akoby nestačilo, že je v móde variť, zrazu treba variť tradične, rozumej plnotučne, sladko-kyslo, maslovo, krémovo. Semienka chia a quinoa, koláče bez cukru, mandľové mlieko, sladidlo stévia a iné čudá sú nemilosrdne out.
Zdroj: chelseasmessyapron.com

Frflať, že je to nespravodlivé, nemá zmysel, treba to vziať na vedomie a zariadiť sa podľa toho. Špeciálne v dnešnej nebezpečnej kulinárskej klíme plnej kalorických útokov. Akoby nestačilo, že je v móde variť, zrazu treba variť tradične, rozumej plnotučne, sladko-kyslo, maslovo, krémovo. Semienka chia a quinoa, koláče bez cukru, mandľové mlieko, sladidlo stévia a iné čudá tváriace sa ako jedlá, ktoré ešte pred pár rokmi fičali na nete, sú nemilosrdne out. Čo je celkom pochopiteľné, keďže fungovať na chia semiačkach, alebo po slovensky mrlíku čílskom, je asi také zábavné, ako žiť v kláštore. Späť sú dary mora, syrové nátierky, cestoviny s krémovými omáčkami a babičkina kuchyňa XXL. Na naše stoly sa tak vrátili pikantné klobásy, domáce jaternice, kysnuté koláče a iné „život hubiace potraviny“, ktoré milovali generácie pred nami a budú milovať aj generácie po nás. Jogínov, vegánov, lekárov aj jednu ženskú z toho môže trafiť šľak. Podľahnúť tlaku a začať vyrábať čískejky ako všetci? Alebo sa vykašľať na slintajúcu rodinu, aj slintajúcu samu seba, a myslieť v prvom rade na svoju postavu? Ako sa k tejto dileme postavíte záleží od toho, či ste masochistka, rafinovaná mrcha alebo máte všetko totálne na saláme.