Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Slovenskí exoti: Títo chalani k nám dovážajú ovocie acai

Títo chlapci žijú svoj brazílsky sen.

Zdroj: Júlia Šimáková

Reklama

Keď hľadáš kúsok Brazílie, choď s nimi na rande. Vezmú ťa surfovať a pozvú ťa tam , kde rastie acai .

Peter Matúška a Andrej Bartaloš sú typickým príkladom toho, že juhoamerická exotika môže fungovať aj v krajine ovčieho syra, prírodných minerálnych prameňov a hôr.

Tým myslíme u nás. Ako skúsení cestovatelia a surfisti sa rozhodli skoncovať s hektickým životom v kancelárii a svoju veľkú firmu v Bratislave jedného dňa predali. Chceli si konečne naozaj užívať život – ideálne striedajúc jednu pláž za druhou –, a tak sa vybrali navštíviť do Brazílie svojho kamaráta Paola.

„Je to majster sveta vo windsurfingu, s ktorým sme sa zoznámili na pláži Sao Miguel de Gostoso. Tá pláž je skoro na konci sveta, skutočný raj, v ktorom sme chceli zostať žiť navždy.

Kancelárie sme mali po krk a povedali sme si, že odteraz budeme už iba surfovať,“ hovorí Peter, ktorému sa na Slovensku podarilo rozbehnúť nevšedný biznis s exotickým brazílskym ovocím açai.

Áno, presne to, čo sa v našich končinách skloňuje čoraz častejšie. Dostali sa k nemu úplne náhodou. „Všimli sme si, že miestni si na pláži pochutnávajú na osviežujúcej dreni, a tak sme ju vyskúšali aj my. Bola to láska na prvé ochutnanie.

Navyše, jedenie ovocia nám dodávalo veľa energie, cítili sme sa fantasticky. Doma sme potom rozmýšľali, ako by sme sa zabavili na tri-štyri hodiny denne nejakou prácou – chceli sme mať čas na naše plány, ale o stresujúcom živote sme už rozhodne nechceli ani počuť. Tak sme sa prepracovali k nápadu dovážať zázračné açai práve na Slovensko.“

Vypátrali ho až v povodí rieky Amazonky hlboko v dažďovom pralese, nedotknutom ekosystéme s bohatou pôdou. Domorodci sa však na dvoch Slovákov najskôr pozerali s nedôverou a pomôcť nechceli ani za nič. „Pre nich to bola neuveriteľná situácia – dvaja bieli, ktorí chcú dovážať açai do Európy?

Prečo? Načo? Veď to by bolo, ako keby prišiel Ibi Maiga na salaš a dožadoval sa bryndze, lebo ju chce predávať v Mali. Bolo veľmi ťažké presvedčiť ich o našich dobrých úmysloch.“

Navyše, na ich projekt sa cez prsty pozerali aj doma na Slovensku. Odhovárali ich známi aj kamaráti, všetci tvrdili, že je to bláznivý nápad bez šance na úspech. „No a pozri sa na nás dnes. Fotky s açai nám posielajú ľudia z Bratislavy, Martina aj zo Spiša. Dostáva sa do všetkých kútov Slovenska, aj keď na začiatku každý tvrdil, že to nebude fungovať.“

Zdroj: Júlia Šimáková

Skončilo sa to tak, že v petržalskej kancelárii sme od rána do večera, ak práve nelietame do Brazílie na zber, alebo po Európe kvôli distribúcii. Robíme to však naozaj radi a myslíme si, že to z nášho produktu aj cítiť.

Foto:Júlia Šimáková

Ovocie s energiou

Ak si dosiaľ poznala açai iba vo forme drene, asi ťa prekvapí, že v skutočnosti ide o drobné tmavofialové ovocie rastúce na stromoch. V Brazílii sa zbiera od augusta do decembra, keď je jeho sezóna. Keďže sa rýchlo kazí,guľôčky sa musia rýchlo zmraziť, aby sa z nich neskôr mohla vyrobiť ochutená dreň.

„Presný recept nám nechcel nikto prezradiť, museli sme na všetko prísť postupne sami. Trvalo nám šesť mesiacov, kým sme vyvinuli receptúru nerozoznateľnú od tej originálnej brazílskej,“ hovorí Andrej.

Mimochodom, zber ovocia je novinkou iba pre nás. V Brazílii sa mu venujú už stovky rokov, keďže jeho blahodarné účinky pôvodní obyvatelia dobre poznajú. Je jedným z najsilnejších antioxidantov, obsahuje kyselinu linolovú a pomáha telu vstrebávať dôležité vitamíny. Domorodé kmene ho používali aj ako energetický povzbudzovač a zdroj sexuálnej energie, ale podporuje aj imunitný systém.

„A má ešte jednu nezanedbateľnú vlastnosť – svoju environmentálnu hodnotu. Brazílska ministerka životného prostredia vyhlásila, že odkedy sa zbiera, klesol výrub amazonského pralesa len v roku 2009 až o štyridsať percent! To nás ako milovníkov prírody naozaj teší.“

Späť do kancelárie

Plány stráviť zvyšok života na vlnách boli síce pekné, ale nový biznis dostal Petra s Andrejom späť do reality. Vybaviť museli všetko – najskôr prísť na správnu receptúru, potom nájsť niekoho, kto dreň bude vyrábať, ale najmä nájsť jej odberateľov. A presvedčiť ľudí, že k zdravšiemu životnému štýlu sa dá dostať aj príjemnou cestou cez netradičné druhy ovocia.

„Skončilo sa to tak, že v petržalskej kancelárii sme od rána do večera, ak práve nelietame do Brazílie na zber, alebo po Európe kvôli distribúcii. Robíme to však naozaj radi a myslíme si, že to z nášho produktu aj cítiť.“

Chalani si z brazílskeho životného štýlu vybrali to najlepšie – okrem pestrejšej a zdravšej stravy sa naučili vyhradiť si čas iba na svoje hobby. Veď vieš, čo sa hovorí v Brazílii? Mañana!

Vyberáme pre vás niečo PLUS