Reklama

Šimon vybudoval unikátnu pražiareň kávy s kaviarňou v srdci Banskej Bystrici

Hotspot, ktorý musíš navštíviť: Pražiareň s kaviarňou Mlsnacava v Banskej Bystrici.

Zdroj: Michal Berak - MBpix

Reklama

Pred pár mesiacmi otvoril vášnivý kávičkár a odborník na kávu Šimon Staš „obchod s kaviarňou alebo kaviareň s obchodom“ v banskobystrickej tržnici, ktorá sa stala okamžite lokálnym spotom na najlepšiu praženú kávu.

Šimon, ty stojíš za skvelou pražiarňou Mlsnacava, priamo v srdci Slovenska. Kedy sa stala káva tvojou veľkou vášňou?

S kávou pracujem 10 rokov. Začalo to  "klasicky". Nadviazal som kontakt s niekoľkými pražiarmi v Taliansku a kávu jedného z nich som začal dovážať na Slovensko. O káve som veľa nevedel, ale kombinácia môjho veku (v tom čase som mal 20), množstvo energie a chuť učiť sa, sa odrazili na tom, že relatívne rýchlo som dosiahol rôzne stupne vzdelania a certifikácie na európskej až svetovej úrovni. Rokmi sme sa ako firma rozrástli, stali sme sa komplexnou a  známou spoločnosťou pracujúcou s kávou po celom Slovensku. Začalo mi v tom všetkom však chýbať moje "ja". Moja kreativita, môj pohľad na veci a samozrejme začali sme rozumieť aj tomu, ako sa žije na farmách. Dnes vieme, že existuje lepšia cesta nákupu kávy, ktorá sa odráža ako na kvalite nápoja v šálke, tak aj v kvalite života ľudí na farme. A to je pre nás tá správna cesta. Transparentnosť a lepší zážitok pre hostí pijúcich šálky mlsnej kávy.

Zdroj: Michal Berak - MBpix

Šimon pracuje v "kávovom" biznise už viac ako 10 rokov.

Ty si nielen veľkým milovníkom kávy, ale aj odborníkom v tomto fachu. Existujú v káve aj nejaké trendy ako vo fashion? Ktorá je tvojím favoritom? 

Určite. Môj najobľúbenejší trend je rozhodne fakt, že aj v malých mestách na Slovensku sa dokážem napiť perfektnej kávy a vychutnať si ju v naozaj nádhernom prostredí. Slováci začínajú piť naozaj dobrú kávu a skúsení baristi sa im odvďačujú a otvárajú skutočne krásne podniky. Taktiež sa častokrát stretávam s názorom, že tieto nové malé kaviarne ponúkajú acídnu, ľudovo povedané kyslú kávu. Že je to len trend a ten rýchlo pominie. Chcel by som poopraviť čitateľov, pretože toto nie je trend, či hit tejto sezóny, ale ten jediný správny smer. Káva je totiž ovocie, to vie málokto a teda ako takmer každé ovocie na svete, musí chutiť acídne t. j.  kyslo. V šálke vašej kávy musí byť výrazná, ale vyvážená acidita. Toto naozaj nie je trend, ale výsledok posunu celej generácie farmárov, ktorí vedia vďaka lepšiemu vzdelaniu a pestovateľským postupom dopestovať oveľa kvalitnejšiu kávu, ako tomu bolo kedysi. A my ako pražiari  môžeme  následne ukázať milovníkom kávy, že kávy z iných oblastí sveta, či dokonca oblastí danej krajiny vedia chutiť diametrálne odlišne.

Zdroj: Michal Berak - MBpix

Transparentnosť a lepší zážitok pre hostí pijúcich šálky mlsnej kávy - to je heslo majiteľa Mlsnacava.

Prednedávnom si otvoril obchod s kaviarňou na banskobystrickej Tržnici. Ako vyzerá tento koncept? 

Ide o koncept, ktorý nájdete v podstate v každom veľkomeste tohto sveta. Malý espresso shop s dizajnovým nábytkom a technologickým vybavením v cene naozaj dobrého auta, prípadne dvoch. Má to byť miesto, kde hostí čaká chuťový zážitok a malá prednáška o tom, odkiaľ káva pochádza, ako bola spracovaná a ako chutí. Kávu pripravujeme vždy z dvoch výberových káv z ponuky našej pražiarne, a to vo forme filtrovanej kávy, ale aj espressa. Je to obchod s kaviarňou, alebo kaviareň s obchodom. Každý deň je iný, nakoľko sme otvorili v čase lockdownu a naozaj iba pred pár mesiacmi. Sú dni, kedy nepredáme ani gram kávy inakšie ako v šálke kávy, a naopak dni, kedy predáme niekoľko kilogramov kávy v baleniach a na kávu v šálke príde naozaj iba hrśtka hostí. V každom prípade ide o meeting point pre milovníkov kávy v srdci mesta - na starom mestskom "rýnku", ktorému majiteľ po rokoch vdychuje nový život.

Zdroj: Michal Berak - MBpix

"V šálke každej kávy musí byť výrazná, ale vyvážená acidita", tvrdí Šimon.

Veľmi zaujímavým elementom je váš "podpultový" kávovar...

Áno, espresso kávovar máme naozaj  "podpultový". Celý sa skrýva pod pultom a na barovej doske sú len hlavy, alebo ako tomu hovoria hostia, "výčap". Tento kávovar nám však dovoľuje nič nezakrývať. Hostia tak majú možnosť vidieť naozaj dokonale, celý proces prípravy ich kávy. Toto riešenie otvára dialóg s hosťom. A to je tá najlepšia definícia nášho konceptu - miesto, kde sa stretnem so zanietenými kávičkármi a vždy sa niečo dozviem.  Je úplne prvým na Slovensku a verím, že sa nám ho čoskoro podarí ukázať aj v Bratislave, kde plánujeme otvoriť podobný koncept. To je však ešte len také malé tajomstvo.

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS