Reklama

NA VLASTNEJ KOŽI: Koľko TRAPASOV sa dá zažiť v nóbl reštaurácii? S týmto som NEPOČÍTALA!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Na vlastnej koži: Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?
    Reklama

    Emma Čučková

    Redaktorka magazínu EMMA

    Gurmánske zážitky v podobe mikroporcií, vína s históriou a kúsok umenia na tanieri. Nóbl reštaurácie vidíme často iba vo filmoch a veľa z nás sa od nich drží ďalej, aby sme predišli trapasom. Ale práve to ma ako redaktorku lákalo – vyskúšať si to na vlastnej koži.

    Milujem jedlo, no som v ňom prehnane vyberavá. Nie preto, že si naňho potrpím, ale skôr preto, že sa držím overenej klasiky. Rozhodla som sa však posunúť svoje hranice a zistiť, či je večera v sofistikovanej reštaurácii naozaj len pre vyvolených, ktorí majú etiketu vysokého stolovania v malíčku alebo sa stačí slušne obliecť, usadiť a nechať sa viesť skúseným personálom. Veď čo, prinajhoršom mi hrozí pár nečakaných trapasov.

    A aby som netrochárčila, rezervovala som si stôl v jednej z najvychytenejších reštaurácií na Slovensku. Bratislavská reštaurácia ECK je paradoxnou kombináciou modernej kuchyne s historickými vinohradmi pod Devínom. Návštevníkom ponúka menu z dielne šéfkuchára Daniela Tilingera zážitok na celý večer. Nie, nevyberáte si z jedálneho lístka, chody sú už vopred určené. A riadne vopred si tam musíte svoj vysnívaný gurmánsky maratón aj rezervovať.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    Stôl pre dvoch, prosím!

    Moja dilema začala oveľa skôr, než som mala pred sebou prvé predjedlo. Na ženské klišé neverím, ale pri výbere outfitu tu zrazu bolo – nemala som si čo obliecť. Dlho som si lámala hlavu nad tým, aký outfit je vhodný do reštaurácie tohto kalibru, aby som faux pas nezažila už pri dverách. Nakoniec som stavila na istotu a obliekla som si klasické čierne šaty s lodičkami. To by malo fungovať, no nie?

    Do reštaurácie sme prišli ešte pred rezerváciou. Čašníčka nás pozvala do baru, kde mi naliala pohár rosé, kým sme čakali na stôl. Neskôr som sa dozvedela, že som prvý trapas nevedomky zažila už tu. Prezradil ma môj zlozvyk držať pohár za bruško a nie za jeho stopku. Po zvyšok večera som žila v sladkej nevedomosti. Upozornil ma na to až známy, ktorý neskôr videl moje fotky na Instagrame. Na rozdiel od neho som síce milovník vín, ale amatérsky. Zabrať mi dali aj sofistikované názvy na vínnej karte. Keď sa čašník pýtal, čo mi prinesie, skrývala som neistotu otázkou ,,Čo by ste mi odporučili?“.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    OD EMMY EMME: Nezabudni, že stopka na vínovom pohári má svoje využitie.

    Chvíľu mi trvalo, kým som si zvykla na atmosféru reštaurácie a naozaj sa uvoľnila. Okrem tanierov a pohárov predo mnou sa čoskoro vystriedala aj moja nálada a bola som stále viac zvedavá, čo ochutnám. Prekvapilo ma, že od stola vidíme do otvorenej kuchyne, kde šesť kuchárov pripravovalo každý chod v priamom prenose. Každé jedlo priniesli k stolu osobne a do detailu nám vysvetlili, akú kombináciu chutí si pre nás pripravili. Bolo to ako divadelné predstavenie s chutným bonusom na záver.

    Pokračovanie na ďalšej strane.

    Pomaly ďalej zájdeš

    Začali sme predjedlami – na našom stole sa striedali precízne naaranžované snacky a domáci kváskový chlebík. Úprimne, celé to vyzeralo tak dobre, že som si miestami nebola istá, čo vlastne môžem zjesť. Najviac ma zaujal tanier, v ktorého textúre boli otlačené fosílie, čo boli nájdené pri stavbe reštaurácie. Wau, vyzeralo to ako umelecké dielo!

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    Večera pozostávala zo siedmych chodov a prichádzali v dvadsaťminútových intervaloch. Všetky stoly okolo nás boli obsadené a občas som jedným očkom nakúkala na taniere ostatných hostí, či som miniporciu nezjedla príliš rýchlo. Podľa ich tempa mi bolo jasné, že degustačné menu je niečo ako presný opak „all you can eat“.

    OD EMMY EMME: Pomaly ďalej zájdeš – minimálne ak sa jedná o degustačné menu.

    Ak sa pýtate na moju povestnú vyberavosť, v ten večer som sa rozhodla nechať ju doma. Bola som totiž odhodlaná popasovať sa aj s chuťami, ktorým by som sa obyčajne vyhýbala. Niektoré chody ma príjemne prekvapili – napríklad zubáč s bazou alebo hliva s lieskovými orechmi. Iné zas pre mňa ostali známosťou na jednu noc. Napríklad červené mäsá, ktoré do môjho jedálnička definitívne nepatria.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    Pokračovanie na ďalšej strane.

    Čerešnička na torte

    Dezerty – a dokonca až tri! Na spodok degustačného menu som jedným očkom pokukovala celý večer. Milujem všetko sladké a práve na to som sa najviac tešila. V mojej hlave exituje len jedna vec lepšia, ako dezerty – a to sú dezerty od šéfkuchárov. O to väčšie bolo moje prekvapenie, keď predo mnou pristál tanier s tenkou siluetou čerešne... a žiadny príbor.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    ,,Teraz použite jazyky a môžete to z taniera zlízať,“ predstavil nám kuchár prvý dezert. Počkať... čo? Chvíľu som sa snažila pochopiť, či ide o vtip a dostala som práve námet na najtrápnejší moment večera. Myslel to vážne. Moja prísne strážená elegancia teda letela z okna a zrazu som sedela v prestížnej reštaurácii a oblizovala tanier – čo je snáď posledná vec, ktorú som dnes večer čakala. Chvíľu som sa cítila naozaj trápne. Ale keď začali dezert takto „jesť“ aj ostatní hostia, odľahlo mi. ECK ma v ten večer prekvapil viackrát, ale tento moment už neprekonalo nič.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    Na prípravu posledných dvoch dezertov som sa prišla pozrieť priamo do kuchyne. Kuchárom nevadilo, že sme sa okolo nich spolu s hosťami tmolili, a tak som si zapamätala ďalšie ponaučenie – že gastronómia je aj o zážitku. A ten nám tu chceli dopriať dosýta. Sladké bodky na konci menu som si, samozrejme, užila najviac a dá sa povedať, že pre mňa boli čerešničkou na torte.

    OD EMMY EMME: Ak chceš oblízať tanier, môžeš. Odporúča to šéfkuchár!

    Pokračovanie na ďalšej strane.

    Na vlastnej koži

    Počas cesty domov som si v retrospektíve prechádzala večer. Odpoveď na moje otázky bola po tejto skúsenosti jednoduchá – áno, nóbl reštaurácie naozaj majú niečo do seba a áno, tie malé porcie naozaj majú zmysel. Donútia vás spomaliť a jedlo si sústo po súste vychutnať. Naozaj vnímať jeho chuť a pochopiť inšpiráciu za každým chodom. A tá sofistikovaná atmosféra dodáva romantickým večerom výnimočný šmrnc, ktorý bežne nezažijete – aj keď som pred ňou zo začiatku mala obrovský rešpekt.

    Zdroj: Emma Čučková

    Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

    Mentálne som si poznačila štyri body, ktoré ma v reštaurácii najviac prekvapili:


    - Ak dopijete pohár vody, trvá v priemere približne 15 sekúnd, kým vám ju dolejú. Áno, mám to odstopované.
    - Vždy, keď som odišla od stola, ma za stoličkou čakal čašník, aby mi ju odsunul. Točila som content, takže som často behala kade – tade... odťahovanie mojej stoličky bolo preňho teda program na celý večer.
    - Z ľanu sa nevyrábajú iba módne kúsky, ale aj gurmánske špeciality.
    - Áno, nóbl reštaurácie sú aj pre obyčajných ľudí.

    Celý môj zážitok z reštaurácie môžeš sledovať vo videu k článku.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Na vlastnej koži: Koľko trapasov sa dá zažiť v nóbl reštaurácii?

      Viac fotografií z večere nájdeš v galérii.

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Emma Čučková

      Redaktorka magazínu EMMA
      Bývalá študentka vytvarníctva a masmédií, ktorá obľubuje kreativitu v každej forme. Do redakcie EMMY ma priviedla vášeň pre content creating, tvorivosť na sociálnych sieťach a všetko ženské - krásu, módu, vzťahy, šoubiznis a niečo navyše. Tiež sa pohybujem vo svete hudby, ku ktorému má magazín EMMA bližšie, ako sa môže na prvý pohľad zdať.