Gaštanové pochúťky: Odborníčka na sladkosti Razija nám prezradila tie NAJchutnejšie recepty
12. 11. 2017, 7:00 (aktualizované: 10. 7. 2024, 17:58)

Zdroj: Lýdia Czakó
Reklama
Horúci čaj a k tomu božský gaštanový dezert. To je tá pravá kombinácia, ktorá si vás získa a zahreje na duši počas sychravých dní.
A nemusí to byť len klasické gaštanové pyré, ktoré všetky dôverne poznáme. Inšpirujte sa nápaditými dezertmi, ktoré pre vás pripravila Razija Trnačević zo Sweet Affairs. Usmievavá cukrárka pripravila štyri chutné recepty, ktorým nebudete vedieť odolať. Ani nám sa to nepodarilo!

Zdroj: Lýdia Czakó
Razija Trnačević
Škoricové Pavlovej srdiečka s gaštanovým krémom
Budete potrebovať:
- 6 bielkov
- 360 g trstinového cukru
- 1 lyžičku škorice
- 200 ml sladkej smotany
- 250 g gaštanové pyré
- kyslú smotanu
- štipku soli
Ako na to:
- Bielky so soľou dajte šľahať na strednom stupni asi minútu a jemne pridávajte otáčky na maximum. Postupne prisypávajte cukor a nakoniec škoricu. Šľahajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a sneh nebude pevný a lesklý.
- Následne ho preložte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte malé srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte ich na 40 minút do rúry vyhriatej na 140 °C. Potom pootvorte rúru a pečte ďalšie tri hodiny na 110 °C.
- Hotové srdiečka naplňte gaštanovým krémom. Ten si pripravíte tak, že zmiešate gaštanové pyré s kyslou smotanou. Vyšľahajte si šľahačku, ktorú jemne zapracujte do gaštanovej zmesi. Podľa chuti pridajte cukor.
Čítajte viac:
Gaštanový cheesecake s karamelom
Budete potrebovať:
- 300 g grahamových sušienok
- 100 g masla
- hrsť vlašských orechov
- 500 g ricotty
- 300 g hladkého tvarohu
- 350 g gaštanového pyré
- 2 lyžice vanilkového extraktu
- trstinový cukor podľa chuti
Na karamelovú omáčku :
- 1 hrnček sladkej smotany
- 1 a pol hrnčeka trstinového cukru
- štvrť hrnčeka vody
- lyžičku citrónovej štavy
Ako na to:
- Rozdrvte sušienky, zalejte ich rozpusteným maslom a vytvorte z nich masu, ktorú natlačte na dno formy aj po okrajoch. Dajte ju do chladničky. Medzitým opražte nasekané vlašské orechy na masle a posypte nimi korpus.
- Do nádoby si dajte ricottu, tvaroh, roztlačené gaštanové pyré, vanilkový extrakt a cukor. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili. Zmes nalejte na pripravený korpus s orechmi a uhlaďte. Vložte na 15 minút do rúry vyhriatej na 200 °C, potom znížte teplotu na 150 °C a pečte ďalších 30-35 minút. Cheesecake je upečený, ak má stred ešte trochu pohyblivý.
- Nechajte ho vo vypnutej rúre ešte 30 minút a potom 10 minút s pootvorenými dvierkami. Tak zostane krásne hladký a nepopraská. Karamelová omáčka: Do hrnca nalejte vodu s citrónom a cukrom a nemiešajte.
- Keď hmota začne meniť farbu, začnite aj miešať. Len čo získa farbu jantáru, odstráňte ju zo sporáka a opatrne pridajte smotanu na šľahanie. Premiešajte, vráťte späť na oheň a pokračujte vo varení, kým sa obsah zníži takmer o tretinu, približne 5 minút.
Ovsené košíky s gaštanovým a so škoricovým krémom
Budete potrebovať:
- 250 g ovsených vločiek
- 2 banány
- med podľa chuti
- štipku soli
Na gaštanový krém:
- 250 g gaštanového pyré
- 125 g masla
- 20 ml amaretta
Na škoricový krém:
- 400 g mascarpone
- 200 g tvarohu
- 180 ml sladkej smotany
- lyžičku škorice
- trstinový cukor podľa chuti
Ako na to:
- Rozpučte banán, pridajte soľ a ovsené vločky. Všetko spolu premiešajte a vytvorenú hmotu vtlačte do mafinovej formy potretej kokosovým olejom. Pečte 10-12 minút na 180 °C.
- Vyšľahajte maslo s cukrom, pridajte doň rozpučené gaštanové pyré, amaretto a šľahajte, kým sa všetko nespojí. Hotový krém lyžičkou vložte na dno košíkov a nechajte zachladiť.
- Medzitým vyšľahajte šľahačku, pridajte tvaroh, mascarpone, škoricu a trstinový cukor rozomletý na prach. Vymiešajte a cukrárskym vreckom navrstvite krém na gaštanový krém. Ozdobte ovocím podľa chuti.
Balkánske fritule
Budete potrebovať:
- 2 vajcia
- 3 lyžice trstinového cukru
- 1 biely tuhší jogurt
- 2 jogurtové tégliky hladkej špaldovej múky
- 1 prášok do pečiva
- rum a citrónovú kôru
- kokosový alebo slnečnicový olej
- štipka soli
Ako na to:
- Vajcia s cukrom vyšľahajte do penista, pridajte jogurt, citrónovú kôru, rum a soľ. Všetko dobre zamiešajte, prisypte múku, prášok do pečiva a zmixujte. Do hrnca si dajte olej a rozpáľte ho na miernom ohni.
- Cesto naberajte malou lyžičkou a vhoďte do oleja. Frituly by sa mali začať v oleji samy otáčať a to je znak toho, že ste všetko urobili správne. Keď získajú zlatistú farbu, vyberte ich z oleja. Posypte cukrom alebo škoricou, no chutiť vám budú aj poliate gaštanovým krémom.
Čítajte viac: