Viete, čo budete variť? TOTO sú NAJLEPŠIE KLASICKÉ RECEPTY
27. 7. 2022, 9:17 (aktualizované: 30. 5. 2024, 11:45)

Zdroj: Kuchyňa Lidla
Pri týchto slaných či sladkých dobrotách si určite spomeniete na babku alebo mamu.
PEČENÁ MÄSOVÁ FAŠÍRKA S BROKOLICOU A MRKVOU

Zdroj: archív
Fašírka s brokolicou
NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:
- 1 brokolicu
- 2 mrkvy
- zeleninový vývar
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 krajec staršieho chleba
- 100 ml vlažného mlieka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku sušeného majoránu
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- tuk na vymastenie plechu";i:10;s:30:"strúhanku na vysypanie plechu";i:11;s:22:"soľ, farebné korenie";i:12;s:44:"varené zemiaky ako príloha (alebo šalát)
Ako na to: Brokolicu rozoberte na ružičky a opláchnite vodou. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. Zalejte vývarom a varte do mäkka. Potom zeleninu na hrubšie rozmixujte alebo nasekajte nožom. Do misy dajte mleté mäso, pridajte nakrájaný chlieb namočený v mlieku, očistený a prelisovaný cesnak, majorán, mletú papriku, soľ a čerstvo pomleté farebné korenie. Zmes dobre premiešajte.
Plech vymastite tukom a vysypte strúhankou. Mäsovo-zeleninovú zmes rozotrite v rovnomernej hrúbke na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na 55 minút. Po upečení a miernom vychladnutí nakrájajte na kocky a podávajte so zemiakmi alebo studené so šalátom.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
MÄSOVÉ GUĽKY S PÓROM A S HORČICOVÝM DIPOM
Zdroj: Peter Záhradník
Mäsové guľky sú osvedčená klasika a prílohu môžete zvoliť podľa vašej chute.
NA 6 PORCIÍ POTREBUJETE:
- 300 g hovädzej slabiny
- 300 g bravčového pliecka
- 1 cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky
- 100 ml čierneho piva
- bledú časť póru na ozdobenie
- sušené paradajky v oleji
- soľ, mleté čierne korenie
- ";i:10;s:24:"NA DIP:";i:11;s:21:"200 ml kyslej smotany";i:12;s:19:"2 lyžice majolenky";i:13;s:33:"2 lyžičky francúzskej horčice";i:14;s:10:"2 šalotky";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: Mäso umyte, osušte a pomeľte na mlynčeku. Cibuľu ošúpte, nakrájajte a opečte do sklovita. Mäso preložte do hlbšej misy, pridajte cibuľu, prelisovaný cesnak, mletú papriku, pivo a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a odložte aspoň na 2 hodiny do chladu. V dostatočnom množstve oleja (alebo vo fritéze) mäsové guľôčky opečte do chrumkava a preložte na kuchynskú papierovú utierku.
Pripravte dip: Kyslú smotanu dobre vymiešajte s majolenkou a horčicou. Pridajte očistené a najemno nakrájané šalotky. Ochuťte soľou, korením a premiešajte. Dve-tri mäsové guľky napichnite striedavo s kolieskami póru a odkvapkanými sušenými paradajkami na špajdľu. Podávajte s horčicovým dipom.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
GUĽKY Z HOVÄDZIEHO MÄSA S CUKETOU
Zdroj: archív
Mäsové guľky sú dobré so zemiakovou kašou aj so zeleninou.
NA 4 PORCIE POTREBUJETE:
- 1 cuketu na podusenie
- 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- pol cukety na postrúhanie
- za hrsť ovsených vločiek
- mleté čili podľa chuti
- strúhanku na obaľovanie
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Ako na to: Na rozohriatom oleji opečte umytú cuketu nakrájanú na kolieska. Ochuťte ju soľou, korením, sójovou omáčkou a očisteným cesnakom nakrájaným na jemné plátky. Zmäknutú cuketu pridajte k mletému mäsu, primiešajte polovicu cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle, ovsené vločky, čili, soľ a korenie. Z dobre vymiešanej zmesi tvarujte malé guľôčky s veľkosťou pingpongovej loptičky. Obaľte ich v strúhanke a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Mäsové guľky vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 25 až 30 minút. Počas pečenia guľky obráťte, aby sa zo všetkých strán rovnomerne opiekli do chrumkava. Podávajte so zemiakovou kašou.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
KELOVÉ FAŠÍRKY S BRAVČOVÝM MÄSOM
Zdroj: Peter Záhradník
Kelové karbonátky
NA 4 PORCIE POTREBUJETE:
- pol hlávky kelu
- 1 l hovädzieho vývaru
- 400 g mletého bravčového pliecka
- 1 väčšiu cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 zarovnanú lyžičku majoránu
- 1 lyžičku plnotučnej horčice
- strúhanku na zahustenie
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej
Ako na to: Z kelu odstráňte vrchné listy a vložte ho na 10 minút do vriaceho vývaru. Uvarený kel vyberte, nechajte na sitku odkvapkať, vychladnúť a pokrájajte ho na malé kúsky. Mleté mäso dajte do misy, pridajte kel, nadrobno nasekanú cibuľu opečenú na oleji, očistený a prelisovaný cesnak, vajce, ochuťte majoránom, horčicou, soľou a korením. Zmes dobre premiešajte. Ak je riedka, zahustite ju strúhankou. Z mäsovo-kelovej hmoty vytvarujte rovnako veľké fašírky, obaľte ich v strúhanke a opečte v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán. Fašírky preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal. Podávajte teplé so zemiakmi alebo studené so sterilizovanou uhorkou či s čalamádou.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
PLNENÁ FAŠÍRKOVÁ ROLÁDA
Zdroj: Dušan Křístek
Roláda z mletého mäsa
NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:
- 500 g zmesi mletého bravčového a hovädzieho mäsa
- 1 starší rožok
- 150 ml vlažného mlieka
- 1 vajcia
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžičku grilovacieho korenia
- 1 lyžičku drvenej rasce
- 3 uvarené vajcia na plnku
- 2 kyslé uhorky na plnku";i:10;s:28:"plátok sterilizovanej kapie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:4:"olej
Ako na to: Zmes mletého mäsa dajte do väčšej hlbšej misy. Pridajte pokrájaný rožok rozmočený v mlieku, 1 vajce, najemno posekanú očistenú cibuľu, ošúpaný a prelisovaný cesnak. Zmes ochuťte grilovacím korením, rascou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Rukou zmes dobre premiešajte a nechajte aspoň hodinu postáť v chlade.
Potravinársku fóliu jemne potrite olejom, rozložte na ňu mäsovú zmes v hrúbke do 1 cm a v rozmere približne 40 x 30 cm. Do prvej tretiny položte za sebou celé olúpané uvarené vajcia, uhorky pokrájané na plátky a menšie plátky kapie. Roládu zaviňte tak, že fóliu nadvihnete a súčasne zatočíte roládu. Medzitým ju jemne pritláčajte a formujte. Boky dobre zatlačte. Roládu opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C piecť na 65 minút.
Na hrubšie plátky ju nakrájajte až po vychladnutí.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
BUCHTY NA PARE S OVOCÍM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Parené buchty s makom, to je totálna klasika
NA 4 PORCIE POTREBUJETE:
- 20 g droždia
- 10 g kryštálového cukru
- 50 ml mlieka
- 400 g polohrubej múky
- 20 g masla
- 30 g práškového cukru
- soľ
- 2 žĺtky
- 150 ml mlieka
- ovocie podľa chuti (marhule, slivky, jahody)
Na posypanie:
- 100 g maku alebo orechov
- 150 g masla
- 120 g práškového cukru
Ako na to: Droždie a cukor rozmiešajte vo vlažnom mlieku a chvíľu nechajte kysnúť. V múke rozmiešajte soľ, práškový cukor a prilejte vo vlažnom mlieku rozmiešané žĺtky. Pridajte vykysnuté droždie, rozpustené vlažné maslo a vareškou vypracujte cesto. Dajte kysnúť na teplé miesto.
Vykysnuté cesto na múkou posypanej doske rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a pohárikom vykrajujte kolieska. Do polovice vykrojených koláčikov dajte ovocie a druhým kúskom cesta prikryte. Okolo ovocia postláčajte a znovu pohárikom vykrojte. Naplnené buchty nechajte kysnúť. Do väčšieho hrnca nalejte do polovice vodu a vrch zaviažte čistou utierkou. Zakryte a keď voda začne vrieť, poukladajte na utierku buchty. Prikryte miskou, ktorá hrniec dobre utesní, aby para neunikala. Buchty parte asi 10 minút. Ak do nich pichnete špáradlo a nie je od cesta, sú hotové. Povyberajte, polejte rozpusteným maslom, posypte mletým makom alebo orechmi a práškovým cukrom.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
BÁBOVKA TETY KLÁRY
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Bábovka dobre padne na raňajky aj olovrant.
NA 8 PORCIÍ POTREBUJETE:
- 6 vajec
- 375 g masla
- 15 lyžíc práškového cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 100 g hrozienok
- 375 g hrudkového tvarohu
- 15 lyžíc polohrubej múky
- 1,5 balíčka kypriaceho prášku
Ako na to: Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešajte so zmäknutým maslom. Postupne pridávajte cukor, hrozienka, tvaroh a nakoniec múku premiešanú s kypriacim práškom. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich primiešajte do cesta. Bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto prelejte do formy a pečte pri teplote 180 °C asi 45 minút.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
TVAROHOVO-MARHUĽOVÝ MREŽOVNÍK
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Marhuľový mrežovník je skvelá pochúťka.
NA 12 PORCIÍ POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- 70 g práškového cukru
- 2 lyžice vanilkového cukru
- štipku soli
- 1 vajce
- 150 g studeného masla
Na plnku:
- 250 g marhúľ (broskýň alebo nektariniek)
- 250 g tvarohu
- citrónovú kôru
- 80 g kryštálového cukru
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice škrobovej múčky
- 70 ml smotany na šľahanie
- 1 vajce
- 1 lyžicu strúhanky
Ako na to: Múku zmiešajte s kypriacim práškom. Pridajte vajce, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladu.
Tvaroh vymiešajte s citrónovou kôrou, cukrom, múkou, škrobovou múčkou, smotanou a vajcom na hladký krém. Dve tretiny cesta natlačte na dno formy a urobte aj vyššie okraje. Cesto posypte strúhankou a nalejte plnku. Ovocie umyte, nakrájajte na polovice a zatlačte do plnky reznou stranou nadol.
Zvyšok cesta rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na 1,5 cm široké pásiky. Poukladajte ich na vrch koláča ako mriežku. Pečte pri teplote 190 °C asi 35 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a škoricou.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
BRAVČOVÝ GULÁŠ SO SYROM
Zdroj: Shutterstock
Klacický guláš
NA 4 PORCIE POTREBUJETE:
- 600 g bravčovej krkovičky
- 1 lyžicu masti
- 1 cibuľu
- mleté čierne korenie
- soľ
- červenú papriku
- 2 rajčiaky
- 50 g údeného syra
Ako na to: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte papriku, mäso a paradajky. Osoľte a okoreňte. Mäso premiešajte a duste pri nižšej teplote, aby sa paprika nespálila. Počas dusenia podlievajte horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, pridajte postrúhaný syr, prehrejte a odstavte. Podávajte so zemiakmi, chlebom alebo knedľou.
Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane
PLNENÁ PAPRIKA
Zdroj: Shutterstock
Plnená paprika môže vyzerať aj takto
NA 4 PORCIE POTREBUJETE:
- 120 g ryže
- 4 papriky
- 1 cibuľu
- 3 strúčiky cesnaku
- 300 g mletého mäsa
- 1 vajce
- petržlenovú vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
- olej
Na omáčku:
- 4 paradajky
- 1 cibuľu
- 100 g paradajkového pretlaku
- citrónovú šťavu
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Klasická plnená paprika
Ako na to: Ryžu prepláchnite v site a potom ju uvarte vo vode 20 minút. Papriku očistite. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Pridajte mäso, vajce, uvarenú ryžu, nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a poriadne premiešajte. Papriky naplňte mäsovou zmesou a pečte na oleji v rúre pri teplote 160 °C asi 25 minút.
Pripravte omáčku: Paradajky ponorte na 2 minúty do vriacej vody, preložte do studenej, olúpte a nakrájajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno, opečte do zlatista, pridajte pretlak, paradajky, soľ a korenie. Podlejte vodou a varte. Počas varenia prilievajte vodu, kým sa paradajky nerozvaria. Prebytočnú šťavu odparte, pridajte citrónovú šťavu, trochu cukru a soli podľa chuti. Upečené papriky podlejte omáčkou a podávajte so zemiakmi alebo knedľou.