Reklama

Viete, čo budete variť? TOTO sú NAJLEPŠIE KLASICKÉ RECEPTY

A čo dnes pripravíte vy?

Zdroj: Kuchyňa Lidla

Reklama

Pri týchto slaných či sladkých dobrotách si určite spomeniete na babku alebo mamu.

PEČENÁ MÄSOVÁ FAŠÍRKA S BROKOLICOU A MRKVOU

Fašírka s brokolicou

Zdroj: archív

Fašírka s brokolicou

NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 1 brokolicu
  • 2 mrkvy
  • zeleninový vývar
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 krajec staršieho chleba
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku sušeného majoránu
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • tuk na vymastenie plechu";i:10;s:30:"strúhanku na vysypanie plechu";i:11;s:22:"soľ, farebné korenie";i:12;s:44:"varené zemiaky ako príloha (alebo šalát)

Ako na to: Brokolicu rozoberte na ružičky a opláchnite vodou. Mrkvu ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. Zalejte vývarom a varte do mäkka. Potom zeleninu na hrubšie rozmixujte alebo nasekajte nožom. Do misy dajte mleté mäso, pridajte nakrájaný chlieb namočený v mlieku, očistený a prelisovaný cesnak, majorán, mletú papriku, soľ a čerstvo pomleté farebné korenie. Zmes dobre premiešajte.

Plech vymastite tukom a vysypte strúhankou. Mäsovo-zeleninovú zmes rozotrite v rovnomernej hrúbke na plech a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C na 55 minút. Po upečení a miernom vychladnutí nakrájajte na kocky a podávajte so zemiakmi alebo studené so šalátom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

MÄSOVÉ GUĽKY S PÓROM A S HORČICOVÝM DIPOM

Zdroj: Peter Záhradník

Mäsové guľky sú osvedčená klasika a prílohu môžete zvoliť podľa vašej chute.

NA 6 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 300 g hovädzej slabiny
  • 300 g bravčového pliecka
  • 1 cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky mletej sladkej červenej papriky
  • 100 ml čierneho piva
  • bledú časť póru na ozdobenie
  • sušené paradajky v oleji
  • soľ, mleté čierne korenie
  •  ";i:10;s:24:"NA DIP:";i:11;s:21:"200 ml kyslej smotany";i:12;s:19:"2 lyžice majolenky";i:13;s:33:"2 lyžičky francúzskej horčice";i:14;s:10:"2 šalotky";i:15;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: Mäso umyte, osušte a pomeľte na mlynčeku. Cibuľu ošúpte, nakrájajte a opečte do sklovita. Mäso preložte do hlbšej misy, pridajte cibuľu, prelisovaný cesnak, mletú papriku, pivo a dochuťte soľou a korením. Dobre premiešajte a odložte aspoň na 2 hodiny do chladu. V dostatočnom množstve oleja (alebo vo fritéze) mäsové guľôčky opečte do chrumkava a preložte na kuchynskú papierovú utierku.

Pripravte dip: Kyslú smotanu dobre vymiešajte s majolenkou a horčicou. Pridajte očistené a najemno nakrájané šalotky. Ochuťte soľou, korením a premiešajte. Dve-tri mäsové guľky napichnite striedavo s kolieskami póru a odkvapkanými sušenými paradajkami na špajdľu. Podávajte s horčicovým dipom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

GUĽKY Z HOVÄDZIEHO MÄSA S CUKETOU

Zdroj: archív

Mäsové guľky sú dobré so zemiakovou kašou aj so zeleninou.

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 1 cuketu na podusenie
  • 1 lyžicu sladkej sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • pol cukety na postrúhanie
  • za hrsť ovsených vločiek
  • mleté čili podľa chuti
  • strúhanku na obaľovanie
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie

Ako na to: Na rozohriatom oleji opečte umytú cuketu nakrájanú na kolieska. Ochuťte ju soľou, korením, sójovou omáčkou a očisteným cesnakom nakrájaným na jemné plátky. Zmäknutú cuketu pridajte k mletému mäsu, primiešajte polovicu cukety nastrúhanej na hrubom strúhadle, ovsené vločky, čili, soľ a korenie. Z dobre vymiešanej zmesi tvarujte malé guľôčky s veľkosťou pingpongovej loptičky. Obaľte ich v strúhanke a poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Mäsové guľky vložte do rúry vyhriatej na 190 °C a pečte 25 až 30 minút. Počas pečenia guľky obráťte, aby sa zo všetkých strán rovnomerne opiekli do chrumkava. Podávajte so zemiakovou kašou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

KELOVÉ FAŠÍRKY S BRAVČOVÝM MÄSOM

Zdroj: Peter Záhradník

Kelové karbonátky

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • pol hlávky kelu
  • 1 l hovädzieho vývaru
  • 400 g mletého bravčového pliecka
  • 1 väčšiu cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 1 zarovnanú lyžičku majoránu
  • 1 lyžičku plnotučnej horčice
  • strúhanku na zahustenie
  • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej

Ako na to: Z kelu odstráňte vrchné listy a vložte ho na 10 minút do vriaceho vývaru. Uvarený kel vyberte, nechajte na sitku odkvapkať, vychladnúť a pokrájajte ho na malé kúsky. Mleté mäso dajte do misy, pridajte kel, nadrobno nasekanú cibuľu opečenú na oleji, očistený a prelisovaný cesnak, vajce, ochuťte majoránom, horčicou, soľou a korením. Zmes dobre premiešajte. Ak je riedka, zahustite ju strúhankou. Z mäsovo-kelovej hmoty vytvarujte rovnako veľké fašírky, obaľte ich v strúhanke a opečte v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z oboch strán. Fašírky preložte na kuchynskú papierovú utierku, aby sa prebytočný tuk odsal. Podávajte teplé so zemiakmi alebo studené so sterilizovanou uhorkou či s čalamádou. 

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

PLNENÁ FAŠÍRKOVÁ ROLÁDA

Zdroj: Dušan Křístek

Roláda z mletého mäsa

NA 5 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 500 g zmesi mletého bravčového a hovädzieho mäsa
  • 1 starší rožok
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 1 vajcia
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku grilovacieho korenia
  • 1 lyžičku drvenej rasce
  • 3 uvarené vajcia na plnku
  • 2 kyslé uhorky na plnku";i:10;s:28:"plátok sterilizovanej kapie";i:11;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:12;s:4:"olej

Ako na to: Zmes mletého mäsa dajte do väčšej hlbšej misy. Pridajte pokrájaný rožok rozmočený v mlieku, 1 vajce, najemno posekanú očistenú cibuľu, ošúpaný a prelisovaný cesnak. Zmes ochuťte grilovacím korením, rascou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Rukou zmes dobre premiešajte a nechajte aspoň hodinu postáť v chlade.

Potravinársku fóliu jemne potrite olejom, rozložte na ňu mäsovú zmes v hrúbke do 1 cm a v rozmere približne 40 x 30 cm. Do prvej tretiny položte za sebou celé olúpané uvarené vajcia, uhorky pokrájané na plátky a menšie plátky kapie. Roládu zaviňte tak, že fóliu nadvihnete a súčasne zatočíte roládu. Medzitým ju jemne pritláčajte a formujte. Boky dobre zatlačte. Roládu opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C piecť na 65 minút.

Na hrubšie plátky ju nakrájajte až po vychladnutí.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BUCHTY NA PARE S OVOCÍM      

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Parené buchty s makom, to je totálna klasika

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 20 g droždia
  • 10 g kryštálového cukru
  • 50 ml mlieka
  • 400 g polohrubej múky
  • 20 g masla
  • 30 g práškového cukru
  • soľ
  • 2 žĺtky
  • 150 ml mlieka
  • ovocie podľa chuti (marhule, slivky, jahody)

Na posypanie:

  • 100 g maku alebo orechov
  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru

Ako na to: Droždie a cukor rozmiešajte vo vlažnom mlieku a chvíľu nechajte kysnúť. V múke rozmiešajte soľ, práškový cukor a prilejte vo vlažnom mlieku rozmiešané žĺtky. Pridajte vykysnuté droždie, rozpustené vlažné maslo a vareškou vypracujte cesto. Dajte kysnúť na teplé miesto.

Vykysnuté cesto na múkou posypanej doske rozvaľkajte na hrúbku pol centimetra a pohárikom vykrajujte kolieska. Do polovice vykrojených koláčikov dajte ovocie a druhým kúskom cesta prikryte. Okolo ovocia postláčajte a znovu pohárikom vykrojte. Naplnené buchty nechajte kysnúť. Do väčšieho hrnca nalejte do polovice vodu a vrch zaviažte čistou utierkou. Zakryte a keď voda začne vrieť, poukladajte na utierku buchty. Prikryte miskou, ktorá hrniec dobre utesní, aby para neunikala. Buchty parte asi 10 minút. Ak do nich pichnete špáradlo a nie je od cesta, sú hotové. Povyberajte, polejte rozpusteným maslom, posypte mletým makom alebo orechmi a práškovým cukrom.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BÁBOVKA TETY KLÁRY

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Bábovka dobre padne na raňajky aj olovrant.

NA 8 PORCIÍ POTREBUJETE:

  • 6 vajec
  • 375 g masla
  • 15 lyžíc práškového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 100 g hrozienok
  • 375 g hrudkového tvarohu
  • 15 lyžíc polohrubej múky
  • 1,5 balíčka kypriaceho prášku

Ako na to: Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky. Žĺtky vymiešajte so zmäknutým maslom. Postupne pridávajte cukor, hrozienka, tvaroh a nakoniec múku premiešanú s kypriacim práškom. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a jemne ich primiešajte do cesta. Bábovkovú formu vymastite maslom a vysypte múkou. Cesto prelejte do formy a pečte pri teplote 180 °C asi 45 minút.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

TVAROHOVO-MARHUĽOVÝ MREŽOVNÍK            

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Marhuľový mrežovník je skvelá pochúťka.

NA 12 PORCIÍ POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • 70 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 150 g studeného masla

Na plnku:

  • 250 g marhúľ (broskýň alebo nektariniek)
  • 250 g tvarohu
  • citrónovú kôru
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice škrobovej múčky
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 1 vajce
  • 1 lyžicu strúhanky

Ako na to: Múku zmiešajte s kypriacim práškom. Pridajte vajce, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ, maslo nakrájané na kocky a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte na hodinu do chladu.

Tvaroh vymiešajte s citrónovou kôrou, cukrom, múkou, škrobovou múčkou, smotanou a vajcom na hladký krém. Dve tretiny cesta natlačte na dno formy a urobte aj vyššie okraje. Cesto posypte strúhankou a nalejte plnku. Ovocie umyte, nakrájajte na polovice a zatlačte do plnky reznou stranou nadol.

Zvyšok cesta rozvaľkajte na tenký plát a nakrájajte na 1,5 cm široké pásiky. Poukladajte ich na vrch koláča ako mriežku. Pečte pri teplote 190 °C asi 35 minút. Pred podávaním posypte práškovým cukrom a škoricou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

BRAVČOVÝ GULÁŠ SO SYROM

Zdroj: Shutterstock

Klacický guláš

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 600 g bravčovej krkovičky
  • 1 lyžicu masti
  • 1 cibuľu
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • červenú papriku
  • 2 rajčiaky
  • 50 g údeného syra

Ako na to: Bravčové mäso umyte a nakrájajte na kocky. Na masti speňte nadrobno pokrájanú cibuľu, pridajte papriku, mäso a paradajky. Osoľte a okoreňte. Mäso premiešajte a duste pri nižšej teplote, aby sa paprika nespálila. Počas dusenia podlievajte horúcou vodou. Keď je mäso mäkké, pridajte postrúhaný syr, prehrejte a odstavte. Podávajte so zemiakmi, chlebom alebo knedľou.

Ďalší recept nájdete na nasledujúcej strane

PLNENÁ PAPRIKA

Zdroj: Shutterstock

Plnená paprika môže vyzerať aj takto

NA 4 PORCIE POTREBUJETE:

  • 120 g ryže
  • 4 papriky
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 g mletého mäsa
  • 1 vajce
  • petržlenovú vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olej

Na omáčku:

  • 4 paradajky
  • 1 cibuľu
  • 100 g paradajkového pretlaku
  • citrónovú šťavu

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Klasická plnená paprika

Ako na to: Ryžu prepláchnite v site a potom ju uvarte vo vode 20 minút. Papriku očistite. Cibuľu a cesnak nasekajte najemno. Pridajte mäso, vajce, uvarenú ryžu, nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a poriadne premiešajte. Papriky naplňte mäsovou zmesou a pečte na oleji v rúre pri teplote 160 °C asi 25 minút.

Pripravte omáčku: Paradajky ponorte na 2 minúty do vriacej vody, preložte do studenej, olúpte a nakrájajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno, opečte do zlatista, pridajte pretlak, paradajky, soľ a korenie. Podlejte vodou a varte. Počas varenia prilievajte vodu, kým sa paradajky nerozvaria. Prebytočnú šťavu odparte, pridajte citrónovú šťavu, trochu cukru a soli podľa chuti. Upečené papriky podlejte omáčkou a podávajte so zemiakmi alebo knedľou.

 

 

Vyberáme pre vás niečo PLUS