Hneď na úvod vedcami overený fakt: Všetky potrebné živiny či proteíny možno získať z rastlinnej stravy a zároveň sa chutne najesť.

Ochutnajte kare burosu ramen a okamžite si ho zamilujete!
Ochutnajte kare burosu ramen a okamžite si ho zamilujete!
Zdroj: Archív

Konečne aj u nás
Nemusíte sa hneď stať vegánkou, no určite stojí za to vyskúšať, ako chutí jedlo, ktoré je pripravené bez živočíšnych zložiek. Veď dnes sa takto pripravujú mnohé jedlá, na ktoré ste zvyknutá z bežného života. Povedali by ste, že sa takto dá pripraviť napríklad kapustnica či rezeň s majonézovým šalátom? Alebo čo tak exotické jedlá? Našťastie už nie je ťažké nájsť čisto vegánsku reštauráciu, no mnohé ďalšie zaraďujú k svojmu bežnému menu vegánske pokrmy práve preto, aby vyhoveli aj takýmto klientom. V Amsterdame napríklad nájdete desiatky takýchto reštaurácií a na Slovensku si tento fenomén pomaly nachádza svoje miesto tiež. „Uvedomujeme si, že vegánstvo nie je iba trend, ale životný štýl, a chceme na to reflektovať. Je to odpoveď na aktuálne požiadavky zákazníkov, starostlivosť o ich zdravie, ale aj starostlivosť o svet okolo nás,“ tvrdí Peter Štecko z Medusa Group, ktorá zaradila nové vegánske menu vo svojej bratislavskej reštaurácii wagamama.

Nezabudnuteľné yasai samla curry bolo ocenené cenou Best vegan
curry v rámci prestížneho oceňovania Peta Vegan Awards 2017.
Nezabudnuteľné yasai samla curry bolo ocenené cenou Best vegan curry v rámci prestížneho oceňovania Peta Vegan Awards 2017.
Zdroj: Archív

Vo Veľkej Británii, kde bolo uvedené už minulý rok na jeseň, zožalo veľký úspech a teraz prichádza aj na Slovensko. Svoje najobľúbenejšie jedlá tu pripravujú už aj vo vegánskom vyhotovení a pridali aj nové – kare burosu ramen. Také yasai samla curry bolo dokonca ocenené cenou Best vegan curry v rámci prestížneho oceňovania Peta Vegan Awards 2017. Jedlá a nápoje v ich menu majú dokonca špeciálne potvrdenie, že sú naozaj vegánskymi, ovocie je certifikované a na ich prípravu používajú špeciálne nástroje a prístroje, aby nedošlo ku kontaminácii.

Diéta Beyoncé
Zo štatistík vyplýva, že vegáni zväčša nebývajú obézni, majú nižší cholesterol a tiež krvný tlak než „mäsožravci“. Zároveň je preukázateľné, že žijú dlhšie, priemerne až o 11 rokov, a nebojujú tak často s chorobami. Nevegáni sú často presvedčení, že jedlo bez živočíšnych produktov nemá dostatok látok, ktoré ľudské telo potrebuje, a po ich konzumácii budú hladní. Áno aj nie! Určite však nie je pravda, že takéto jedlo nemá dostatok živín. Práve naopak.

Vegánstvu podľahla aj Beyoncé.
Vegánstvu podľahla aj Beyoncé.
Zdroj: profimedia.sk

Vegáni majú škálu potravín omnoho širšiu a s jej konzumáciou dostávajú do tela veľké množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov, vápnika, tukov či vlákniny. Samozrejme, je dôležité, ako toto jedlo zjete. Ak ho len narýchlo nahádžete do seba, garantujeme vám, že ste do hodiny hladná. Poznáte ten pocit, keď máte po obede potrebu natiahnuť sa na gauč, cítite sa bez energie a nezriedka vás páli záha? Súvisí to s trávením, ktoré vás oberá o omnoho viac energie, koľko telo vyrába. Je jasné, že málokto dokáže zo dňa na deň odložiť bokom vyprážaný bravčový rezeň či bryndzové halušky. Prechod z bežnej stravy na vegánsku je naozaj radikálna zmena.

Máte chuť na sladké? Taký matcha raw cake je skvelý a zároveň vám dodá veľa energie.
Máte chuť na sladké? Taký matcha raw cake je skvelý a zároveň vám dodá veľa energie.
Zdroj: Archív

Odborníci preto radia do svojho jedálnička občas prizvať aj neživočíšny pokrm a postupne zaradiť len tie. Ak sa rozhodnete variť doma, môže sa vám stať, že takéto jedlo nemusí vyzerať vábne, a preto skúste najskôr budovať váš spoločný vzťah v reštaurácii. Vegánskemu trendu už prišlo na chuť mnoho známych ľudí. Taká Beyoncé napríklad zhodila svoje tehotenské kilogramy práve vegánskou diétou a svoj biznis rozšírila o donáškovú službu takýchto jedál. Slávna diva netají, že vegánstvo jej vrátilo štíhle krivky. Tak čo? Vyskúšate to aj vy?