Pečený karfiol s batatom a cícerom (2 porcie)
Ingrediencie:
♥ 1 menší karfiol
♥ 1 – 2 bataty
♥ 1 konzerva sterilizovaného cícera
♥ olivový olej
♥ strúhaný parmezán (čím viac, tým lepšie)
♥ soľ
♥ obľúbené korenie
Postup:
Karfiol nalámeme na malé kúsky. Ja ľúbim čo najmenšie, pretože sa fajn spečú a spečené chutia fantasticky. Kúsky vložíme do misky. Bataty očistíme a nakrájame na kolieska hrubé asi 0,5 mm, ktoré prekrojíme na polovicu. Prihodíme ku karfiolu. Cícer zlejeme a premyjeme pod tečúcou vodou. Pridáme do misky k zelenine. Tú polejeme olivovým olejom, osolíme, pridáme 6 PL parmezánu. Čím viac, tým lepšie. Ja pridávam svoje obľúbené marocké korenie na tažin alebo koreniacu zmes na pečené zemiaky. Môžete však použiť hocijaké obľúbené korenie, sušené bylinky alebo korenie úplne vynechať. Zmes premiešame a vysypeme na papier na pečenie. Zelenina by nemala byť natlačená na seba, aby sa dobre prepiekla a nevarila. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 stupňov, kým nemáme zeleninu spečenú dozlata, 20 až 25 minút. Hotový pečený karfiol môžeme podávať so šalátom alebo so zemiakovou kašou. Z takto upečenej zeleniny si môžete pripraviť aj šalát. Zmiešate listový šalát, pečenú zeleninu, prípadne pridáte čerstvú zeleninu alebo moje obľúbené vajíčka takmer natvrdo (varíme asi 8 minút).
Dresing:
K pečenej zelenine vždy dávam ešte dresing, a to grécky jogurt vymiešaný so soľou a so sušeným cesnakom. Jogurt môžete vymiešať aj s bylinkami, s parmezánom alebo s kurkumou či korením karí.