Hoci má Maťka vyštudovaný marketing a za sebou desať rokov práce v tomto odvetví, v istom životnom bode sa rozhodla ísť inou cestou. Práve to považuje za svoj najväčší úspech. „Odísť po toľkých rokoch z práce, ktorú som poznala, a začať sama niečo úplne nové, budovať to a posúvať sa dopredu bolo dôležitým životným rozhodnutím. Úprimne? Ni­kdy by mi ani len vo sne nenapadlo, že nakoniec skončím pri jedle a foodstylingu,“ usmieva sa dnes už jedna z najvýraznejších foodblogeriek v našich zemepisných šírkach. „Food­blog mi priniesol prácu, ktorá ma baví, môžem sa v nej realizovať, byť kreatívna a celá zodpovednosť a úspech stojí a padá na mne. Pracovať v korporáte a pracovať sama na seba sú dve extrémne rozdielne veci a mňa aktuálne viac baví byť zodpovedná sama za seba. Robiť rozhodnutia, na ktorých sa človek učí, posúva sa, a keď sa niečo podarí, je to pre mňa väčší pocit naplnenia,“ hovorí spokojne autorka kníh Hladná furt.

Jedlo je moja láska

Maťka miluje jesť a svoju novú životnú spoločnosť si vychutnáva naplno. „U nás doma sa síce vždy varilo a pieklo – dedko bol dokonca pekár –, ale vnímala som to len ako niečo, čo patrí k životu a radosti. V tomto svete som sa ocitla úplne náhodou, v podstate ešte vo fáze, keď som sa s varením len zoznamovala.“ A ako sa začala jej úspešná cesta vo svete gastronómie? Sestra jej vtedajšieho partnera Adel ju oslovila s myšlienkou, či si nezaložia foodblog. „Pretože sme obe akčné Blíženkyne, za tri dni sme fungovali ako Stvory z kuchyne. Aj názov blogu vznikol formou, že rýchlo, rýchlo niečo vymyslime... Stvory ako výtvory a stvory ako tvory alebo potvory.“ Adel si po určitom čase založila rodinu a blog ostal už len v kreatívnych rukách „Piškóty“. Tak ju familiárne prezývajú nielen jej najbližší, ale už aj fanúšikovia. Na začiatku nemali žiadny biznisplán, svoj blog brali ako hobby. „Stvory z kuchyne navyše vznikli ešte v čase, keď to bolo naozaj len a len o receptoch a priateľstvách medzi blogermi. Takže veci ako biznisplán mi vtedy ani nenapadli spájať s blogom. V súčasnosti vnímam svoj blog stále ako hobby, ktoré mi pomohlo nájsť nové možnosti, a teda aj prácu fotografky a foodstylistky.“

Miluje sladké a čokoládu

Po mamine zdedila lásku k pečeniu a po otcovi práve lásku k vareniu. „Milujem variť zo zvyškov a vymýšľať z nich dobroty.“ Na blogu však nájdete asi zo všetkého trošku. „V posledných rokoch sú to prevažne jednoduché a rýchle recepty z dostupných surovín. Tým sa riadim. Ako píšem aj vo svojej poslednej knihe, pre mňa je pri varení základ, aby človek nemusel zháňať po celom Slovensku prach z ružového jednorožca,“ smeje sa. „Alebo teda, čím viac času ušetríš varením, tým viac času máš na poriadne vychutnanie dobrého jedla.“ V kuchyni je doslova od rána do večera. „Ak nie som v kuchyni, tak som pred počítačom a zase len pozerám na jedlo alebo som v štúdiu a jedlo stajlujem. Takže jedlo, jedlo a nič iné len jedlo.“ Jej recepty milujú tisícky fanúšikov, preto sme boli zvedaví na to, kde berie inšpiráciu na toľké chutné jedlá. „S inšpiráciou to nie je jednoduché. Niekedy je jej veľa, stačí sa napríklad ísť niekam najesť, vidieť vo filme nejakú kombináciu chutí a už mi bežia v hlave vlastné variácie. Niekedy, keď sa na jedlo a vymýšľanie vôbec nesústredím, napadnú mi najlepšie veci. Inokedy je to zase tragédia a mám pocit, že by som s tým mala seknúť, veď už všetci všetko poznajú a všetko už bolo navarené. Ale o tom asi kreatívna práca je. Raz to ide a raz nie,“ hovorí Maťka, ktorej tajnou ingredienciou je práve radosť z varenia. „Keď ju nemám, keď sa mi nechce, keď som unavená, tak sa mi vždy niečo nepodarí a ani mi nechutí.“

Hovädzie guľôčky à la francúzska cibuľačka (3-4 porcie)

Ingrediencie:
♥ 500 g mletého hovädzieho mäsa
♥ 50 g strúhaného eidamu
♥ 40 g strúhanky
♥ 2 ČL sekaného
  petržlenu
♥ 1 vajce
♥ 1 ČL sušeného
    cesnaku
♥ 1 ČL soli
♥ pol ČL čierne-
   ho korenia
Cibuľová
omáčka:
♥ 4 PL masla
♥ 2 veľké cibule
♥ 2 strúčiky
   cesnaku
♥ 400 ml hovä-
   dzieho vývaru
♥ 2 ČL tymianu
♥ 150 g strúhaného
   eidamu
♥ pol ČL
mletého čierneho korenia
Postup:
Na veľký plech uložíme papier na pečenie a rovnomerne ho potrieme olivovým olejom. Na hovädzie guľôčky zmiešame všetky suroviny. Vypracujeme guľky asi vo veľkosti golfovej loptičky, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie. Postriekame ich olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 220 stupňov asi 25 minút. Medzitým pripravíme omáčku. Cibuľu nakrájame na pásiky. Vo veľkej panvici alebo woku roztopíme maslo a pridáme cibuľu. Pražíme na miernom plameni, pokým cibuľa nebude zmäknutá a skaramelizovaná – asi 15 až 20 minút. Pridáme pretlačený cesnak a minútu restujeme. Pridáme vývar, tymian a varíme 10 minút alebo kým sa vývar trochu nezredukuje a nezhustne. Do panvice pridáme guľôčky, prehrejeme, zasypeme syrom a necháme roztopiť. Podávame teplé so zemiakovou kašou alebo s opečeným chlebíkom.


Hovädzie guľočky
Zdroj: Stvory z kuchyne