Kam zas ideš, pýtam sa kamaráta Maťa, keď sa zrazu zdvihne z kaviarne a povie, že si len rýchlo čosi vybaví. Dlho ho nie je. O pol hodiny ho stretneme za rohom aj s kornútom zmrzliny. Usmieva sa previnilo, ako keby mal päť rokov a akoby sme ho prichytili kradnúť mame z peňaženky pár drobných – na zmrzlinu. Dva týždne nato sa situácia opakuje s bývalou spolužiačkou. Mešká na stretnutie, no keď sa zjaví, v očiach má iskru, akoby odchádzala z vydareného rande.

Čítajte viac:

Maškrtenie bez výčitiek: Vieme, ako zo zmrzliny nepriberať ani gram!

V ruke nesie téglik s dvoma kopčekmi, v nich zapichnutá priesvitná plastová lyžička. Čo tým ľuďom, preboha, primiešavajú do zmrzky, keď chodia s hlavou v oblakoch a ochotne vymenia dvojitý bourbon za sacharidovú bombu? „To bude asi tá láska, s ktorou gelato robíme,“ usmieva sa majiteľka najúspešnejšej zmrzlinárne na Slovensku, Barbara Szalai. Na to, že má len dvadsaťosem rokov, sa jej podarilo aj na našom malom piesočku vytvoriť podnik, pred ktorým sa každý deň tvoria dlhánske rady.

Až také, že aj ja sama som si mohla jej domáce gelato objednať až na tretí pokus a vyzbrojená poriadnou dávkou trpezlivosti som musela vyčkať vo fronte. Barbara nemá žiadnu kulinársku minulosť, len zbožňuje zmrzlinu. Hoci vyštudovala masmediálnu komunikáciu a plánovala sa venovať novinárčine, nakoniec sa rozhodla otvoriť si vlastnú zmrzlináreň. Inú než tie, na ktoré sme boli dosiaľ zvyknutí.

„Mňa vždy bavilo robiť viac vecí naraz, no nikdy som nemala pocit, že robím niečo naozaj vysnívané. Raz som však s mamou sledovala v televízii reláciu o výrobe zmrzliny a to ma tak inšpirovalo, že som si okamžite kúpila letenku do Talianska. Už po týždni som vedela, že je to láska. Domov som prišla nabitá energiou a pripravená pustiť sa do svojho minibiznisplánu. Tak vznikol Koun.“

Miss Ice cream: Zoznámte sa s najúspešnejšou zmrzlinárkou na Slovensku!
Zdroj: Lukáš Kimlička

Nie zmrzka, ale gelato

Barbara priznáva, že aj keď mala chuť pustiť sa do zmrzlinárčenia, bez školy by to asi nešlo, a tak sa prihlásila na taliansku Carpigiani Gelato University. Práve tu si osvojila tajomstvá, ako vyrátať dokonalý pomer surovín, ako merať cukornatosť ovocia, ktoré kombinácie použiť a to najdôležitejšie – ako ju správne chladiť. Doma teda začala sama testovať príchute, skúšať výrobné postupy a učiť sa na vlastných chybách.

Sama priznáva, že to bol risk, najmä keď v Bratislave každý mesiac vznikajú aj zanikajú nové gastropodniky. Pracovať v kulinárskej brandži si vyžaduje nielen poriadny kapitál a pevné nervy, ale aj všetok váš čas. Aj preto zapojila do výroby celú rodinu.

„Nevedeli sme, čo čakať od ľudí, nikdy sme totiž v gastre nepracovali. Asi práve preto za tým nehľadáme nutnosť veľkého zisku, ale radosť z luxusu robiť niečo, čo nás naozaj baví. Zaujímavé je, že kým sme neotvorili Koun, zmrzlinární veľa nebolo. Len na ulici, kde zatiaľ fungujeme, sa objavili štyri nové. Asi sme inšpiratívni a ja sa z toho teším,“ vysvetľuje Barbara, ktorej udelili na známej stránke Trip Advisor štyri a pol hviezdičky z piatich. Podľa sympatickej Bratislavčanky spočíva tajomstvo jej úspechu v tom, že zákazníci vnímajú príbeh zmrzlinárne a vedia, že za sladkým kornútikom v ruke stojí malá rodina, ktorá sa snaží robiť niečo kvalitné, sladké a výnimočné.

Čítajte viac:

Farebné a zdravé: Najlepšie recepty na letné smoothie drinky!

Mimochodom, nie je zmrzka ako zmrzka a Koun sa hrdí tým, že v ňom nájdete gelato – teda mrazenú pochúťku, ktorá je na rozdiel od zmrzliny hutnejšia, menej našľahaná a bez zbytočného vzduchu a tuku. A najmä ju nájdete vo výnimočných príchutiach.

„Každý rok s rodinou navštevujeme zmrzlinové výstavy v Taliansku, kde zbierame čo najviac informácií. Aj zmrzlina totiž podlieha novým trendom, či už čo sa týka ingrediencií alebo rôznych diét. V zahraničí som vyskúšala naozaj zvláštne príchute, výborné, ale aj priam odstrašujúce. Napríklad wasabi, tuniaka či mortadellu by som druhýkrát asi už nezvládla! Slováci majú radi klasiku, no nechajú sa presvedčiť aj na netradičnejšie chute a ja rada experimentujem. Vyrábam aj vegánske zmrzliny, sorbety či zmrzlinu v brioche. A stále skúšam nové príchute – fior di latte, vegánsku s čajom matcha, ananás s rozmarínom, fialkovú, extra nugátovú, citrónovo- bazalkovú, šípkovú či kombináciu lesného ovocia s rukolou.“

Miss Ice cream: Zoznámte sa s najúspešnejšou zmrzlinárkou na Slovensku!
Zdroj: Lukáš Kimlička

Foto: Lukáš Kimlička

Sezónna záležitosť

Hoci je Koun mimoriadne obľúbený podnik, v zime má vždy pauzu. Vtedy celá rodina konečne nájde čas venovať sa svojim záľubám, žúrovať s kamarátmi, cestovať a rozmýšľať, ako ozvláštniť nadchádzajúcu sezónu.

„Po lete sme naozaj vždy vyčerpaní. Na začiatku ma aj všetci varovali, že budem potiť krv a že sa vzdám svojho života. Je to presne tak, ale ja vôbec neľutujem. Mám okolo seba ľudí, ktorí to chápu a rešpektujú moje rozhodnutie. Ani ja však nie som stroj a ak už nevládzem, zastúpi ma moja rodina alebo moja pravá ruka, kolegyňa Vlastička. Vtedy sa každý chytí toho, čo vidí a kam sa zmestí, pretože máme zatiaľ veľmi malý priestor. No črtá sa nám nová prevádzka v centre. Za naším dvorom na Panskej budem veľmi ľutovať, ale zároveň sa teším na novú atmosféru. Viete, mám veľa snov a tie ma posúvajú ďalej. Ktoré to sú? To neprezradím. Chcem, aby sa mi splnili!“

Čítajte viac:

Viagra, ktorá bude mužom chutiť: Zmrzlina ich dá do pozoru!