Čítajte ďalej a dozviete sa o nich viac!
>> Ukričaný Kuchár Habo z Moja mama varí lepšie ako tvoja: Jeho drzosť už nepozná hraníc!
Martin KORBELIČ
Kuchársky sexsymbol
V kuchyni začal od piky. Najskôr v škole krájaním zemiakov počas vojenskej služby ako hlavný kuchár a vyskúšal si aj prácu čašníka. Martin Korbelič, šéfkuchár, ktorý pred štyrmi rokmi hviezdil ako porotca v šou Masterchef, však na slovenskej gastronomickej scéne exceluje už niekoľko rokov. „Moja láska k vareniu prepukla už v prvom ročníku strednej školy. Začali sme úplne od základov a ja som na sebe spozoroval zručnosť a hlavne zápal ísť stále ďalej,“ hovorí Martin, ktorý sa ihneď po škole zamestnal vo francúzskej reštaurácii Casablanca. „Bol to pojem. Top francúzska reštaurácia v Česko-Slovensku.“
„Žabie stehienka, langusty, homáre, mečúne, žraloky, dokonca aj hady – ingrediencie, ktoré v období socializmu boli tabu. Mali sme tam kuchárov, ktorí stážovali v Maroku, a veľa som sa od nich naučil. Táto skúsenosť ma presvedčila, že gastronómia sa stane súčasťou môjho života.“ V Casablance bol tri roky, no potom jeho pôsobenie prerušila vojenčina. Našťastie, aj tam skončil šikovný a zhovorčivvý Bratislavčan v kuchyni. Potom odišiel pracovať do typickej rakúskej reštaurácie vo Viedni, kde piloval jazyk a naučil sa vraj poriadne makať. Po dvoch sezónach sa vrátil domov a vyskúšal si dokonca prácu čašníka. K prelomu však u neho došlo, až keď začal pracovať v bývalom hoteli Dukla.
Čítajte viac:
Rebel s varechou: Titul šéfkuchára si musel vydrieť, dnes je hviezda!
„Mal som zrazu na starosti obrovský kolos a veľkú zodpovednosť, ale podarilo sa mi absolvovať aj niekoľko stáží vo Francúzsku, ktoré ma posunuli na inú úroveň,“ hovorí chef, ktorého ďalšie kroky viedli do Paparazzi, bratislavského UFA a reštaurácie Camouflage, kde pracoval pod taktovkou legendárneho Jaroslava Žídeka. „To bolo to najväčšie terno v mojej kariére. Obrovské množstvo informácií, úžasný mentor, množstvo kontaktov a skúseností,“ teší sa Martin, ktorý v tom čase vyhral slovenské kolo prestížnej svetovej kuchárskej súťaže xxxx. V roku 2013 sa stal kuchárom roka, no to už šéfoval vlastnej kuchyni – v reštaurácii Le Monde, ktorá sa pod jeho vedením stala reštauráciou roka. Odtiaľ už jeho kroky smerovali do najväčšej slovenskej gastroskupiny Medusa group, v ktorej pôsobí doteraz ako executive chef a velí vyše tridsiatke šéfkuchárov na Slovensku, v Česku aj vo Viedni. „Učím sa viac manažment, ekonomiku a rozmýšľam z iného uhla. Kuchyňa mi však chýba a snažím sa to kompenzovať,“ hovorí kuchársky sexsymbol, ktorého v živote neodradila ani poriadna makačka. „Niekedy sme robili aj 72 hodín v kuse a z toho sme spali asi iba 10. Bola to skúška organizmu aj človeka, čo všetko dokáže,“ spomína na minulé časy. „Gastronómia je výzva. Ide o vôľu, trpezlivosť a trošku aj o šťastie. Posledná etapa mojej ,cesty“ bude vlastná kuchyňa. Taká tá poctivá a s osobným prístupom.“ Tešíme sa!
>> Hetešovci z jojkárskej šou o varení: Zničilo nám to život
Martin ZÁHUMENSKÝ
Kuchár roka Veľkej Británie
Srdečný, akčný a mimoriadne kreatívny. Taký je šéfkuchár Martin Záhumenský, ktorý robí azda najlepšiu reklamu slovenskej gastronómii vo svete. Konkrétne vo Veľkej Británii, kde vlani získal ocenenie kuchár roka. Určite ho poznáte z Masterchef, kde bol rozhodne najsexi porotca.
Martin je už späť v Anglicku, kde žije už jedenásť rokov. „Varenie som začal brať naozaj vážne až tu,“ spomína na začiatky, ktoré si odkrútil v reštaurácii obávaného Gordona Ramsayho. „Prešiel som rôznymi konceptmi a pod rukami rôznych kuchárov. Boli to 5-hviezdičkové hotely, napríklad Royal Garden, michelinovské reštaurácie ako škandinávska Texture, moderná francúzska Hibiscus, typická britská Ramsayho York & Albany, stážoval som aj u Austrálčana Grahama v Ledbury či robil šéfkuchára v ikonickom Playboy Clube,“ vymenúva.
„Každé miesto mi prinieslo niečo iné. Spoznal som rôzne ingrediencie, technické postupy ich prípravy, štýl varenia, organizácie kuchyne... Kuchár sa jednoducho musí pohybovať,“ myslí si Maťo, ktorý je na poriadnu makačku zvyknutý celý život. Momentálne však nevarí nikde takzvane na full time a venuje sa vlastným projektom. „Mám veľa zaujímavých ponúk na hosťovanie v reštauráciách alebo takzvaných pop-upoch. Môj posledný džob je napríklad viesť zaujímavú spoluprácu známej speváčky Kelis a Le Bun, kde vediem kuchyňu ako ich šéfkuchár,“ prekvapuje šikovný Trenčan. „Hosťovali sme 5 dní v jednom londýnskom hoteli a onedlho ideme na Standon Calling Festival.“
Čítajte viac:
Najsexi šéfkuchár: Pohľad aj božské jedlo Martina Záhumenského vás dostanú!
Koncom leta ho už čaká ďalší zaujímavý projekt: „Bude to výlet do Toskánska, kde budem sprevádzať hostí po rôznych gastronomických zastávkach a spoločne s nimi variť,“ teší sa Záhumenský, ktorý je medzi klientmi veľmi obľúbený. A aj medzi tými VIP. „Varil som pre Rihannu, Arnolda Schwarzeneggera, Toma Cruisa, Davida Beckhama či Rogera Federera. Najdivokejší večierok som zažil v Playboy Clube ako šéfkuchár. Pozvanie prijali Kate Moss, Donatella Versace, Tom Jones a veľa ďalších, a poviem vám, strhla sa tam celkom zaujímavá párty,“ prezrádza Martin, ktorý tvrdí, že treba byť pozitívny a neriešiť druhých. „Život v zahraničí ma naučil väčšiemu rozhľadu. Usmievajte sa na svet a svet sa bude usmievať na vás.“
>> Známy slovenských šéfkuchár vám poradí, ako pripravíte poriadne šťavnatý kus mäsa
Michal KONRÁD
NAJ kuchár roka 2015
Šesť rokov šéfuje jednej z top reštaurácií na Slovensku. Pracoval v prestížnych londýnskych zariadeniach a pravidelne cestuje na stáže po celom svete, aby si dopĺňal vedomosti. Získal niekoľko ocenení a naposledy sa stal kuchárom roka 2015. Napriek tomu je Michal skromný chalan, ktorý gastronómiu miluje už odmalička a nikdy mu nevadilo hodiny pracovať v kuchyni.
>> Vynikajúci smotanový dezert zvládnete aj bez varenie. Prečítajte si ako!
„Tým, že som sa odmalička motal okolo mamy a babky v kuchyni, bolo moje smerovanie jasné,“ spomína Michal, ktorý sa po štúdiu zbalil a odišiel do Londýna. „Keď som skončil školu, bolo to jediné remeslo, ktoré som mal v ruke. Tak som sa s ním rozhodol ísť do sveta.“ A urobil dobre. V anglickej metropole vystriedal niekoľko prestížnych reštaurácií ako Cocoon, Chino Latino či Kyashii. „Prvé tri mesiace som chodil domov z práce so zimomriavkami po celom tele. Bolo to vzrušujúce, hovoril som si, že uau, kde to vlastne robím!? Šéfkuchár bol naozajstný mentor a dokázal nás motivovať. Tam mi učarovala ázijská kuchyňa,“ opisuje svoje začiatky Michal, ktorý už šesť rokov šéfuje skvostnej Fou Zoo, kde môžete ochutnať panázijskú kuchyňu. Špeciality, ktoré sa snažia zjednotiť ázijské a európske chute. A v tom je Michal majster. Je totiž považovaný za jedného z najkreatívnejších šéfkuchárov našej scény.
A kde berie inšpiráciu? „Všade okolo nás. Musím povedať, že veľa cestujem, jedávam v rôznych reštauráciách po svete a ochutnávam nové chute. Ale inšpirujem sa napríklad aj v prírode,“ hovorí scestovaný chef, ktorý ku každému jedlu pristupuje s obrovskou dávkou kreativity. „Stále vytvárame nové a nové jedlá a stále máme množstvo nápadov,“ teší sa z úspechu Konrád. A keby ste náhodou niekde v lese stretli xx-ročného sympaťáka, ako ochutnáva kvety či kôru zo stromov, pravdepodobne ste natrafili na neho. „Vždy vonku zrelaxujem a napadnú mi nové veci,“ hovorí kuchár, ktorý v prírode zbiera inšpirácie aj na dokonalý foodstyling. „K vareniu by mal mať človek v prvom rade vzťah. A čo sa týka foodstylingu, to musíte mať trošku v sebe. Netvrdím, že všetko, čo dám na tanier ja, je vždy krásne, ale snažím sa o to.“
Tvorba jedla je totiž podľa rodeného Bratislavčana proces, ku ktorému treba vždy pristupovať individuálne. „Varenie nie je v tom, že vytvoríme jedlo, dáme ho na tanier a hotovo. Niekedy nám to s mojím tímom trvá tri dni, inokedy mesiac a stáva sa, že po mesiaci si poviem, že to nie je ono, hodím to celé do koša a začneme odznova,“ prezrádza Konrád, ktorý napriek tomu, že v kuchyni trávi celé dni, varí aj doma. Pre seba a svoju manželku, ktorá mu nedávno porodila synčeka. „Chutí mi napríklad talianska kuchyňa. Sú to jednoduché a chutné jedlá, na ktoré vám stačia ingrediencie z chladničky.“ A čo by podľa neho mala v chladničke mať každá správna gazdinka? „Rozhodne zeleninu, cesnak, cibuľu, paradajky, koreniny, sójovú omáčku a wasabi.“
Čítajte viac:
Božský Franco Noriega: Kuchár s NAJsexi telom na svete vás dostane!