Kedysi to bolo takto: rýchlo niečo uvariť, potom to nahádzať do seba a šup späť k motyke do poľa. Dnes by ste svojou ignoranciou kulinárskych trendov neuspeli ani na stretnutí zo základnej školy po pätnástich rokoch, nieto ešte na spoločenských udalostiach vážnejšieho charakteru. Pretože foodies trend – čiže trend jedla a vyššej gastronómie – sa pomaly presúva z elitárskych klubov a najklikanejších blogov aj do vašej panelákovej kuchyne. Všetci chceme totiž jesť nielen dobre a zdravo, ale aj super štýlovo. Skrátka, aby vaša špargľa na maslovej omáčke nebola len chutná, ale aj fotogenická. Načo by vám inak už len boli sociálne siete, ak by ste sem-tam, či každý deň, nemohli pridať fotku svojho menu na Facebook?

A tak net zaplavujú tisícky fotiek nastajlovaných omeliet, cupcakov, čokoládových pien, domácich zaváranín a exotických pochúťok - s filtrom aj bez. Lenže sarkazmus nabok – sociálne siete a blogy sú skvelými edukačnými nástrojmi v oblasti zdravej výživy. Keby ich nebolo, možno by sme sa k nejakým chia semiačkam, ghi maslu či matche nikdy nedostali. A už vôbec by sme nemohli vypekať koláče podľa super receptov známych foodblogerov. Čo si budeme hovoriť, bola by to riadna škoda!

Nová generácia

Ak aj vy patríte k tým, ktorí by radšej odolali novým sandálikom než fancy reštaurácii v meste, verte, že nie ste sami. Podľa jednej americkej štatistiky ľudia narodení medzi rokmi 1977 a 2000 vnímajú gastrotrendy oveľa intenzívnejšie ako ich rodičia a starí rodičia, a preto ich označujú aj ako generáciu foodies. Až 52 percent ľudí vo veku 21 až 32 rokov by napríklad uprednostnilo gastrofestival pred hudobným, kým 61 percent ľudí vo veku 21 až 24 rokov by ochotnejšie zaplatilo za večeru v dobrej reštaurácii ako za pár nových topánok.

Foodies sa neboja skúšať nové trendy, ľahšie prenikajú do tajov medzinárodnej kuchyne a neprekáža im stáť hodinu pred dverami reštaurácie, ak ich bude dnu čakať nový kulinársky zážitok. To, čo sa kedysi týkalo najmä šéfkuchárov a foodblogerov, je dnes (takmer) verejná záležitosť dostupná pre väčšinu zarábajúcich. Milovníci dobrého jedla vytvárajú nové blogy a komunity, kde si môžu vymieňať svoje recepty a skúsenosti s varením, posielajú svoje špeciality na Facebook a Instagram, niektorí vydávajú vlastné kuchárske knihy plné lákavých fotiek a iní zas vo veľkom hodnotia, recenzujú a píšu o úrovni reštaurácií.

Foodstylisti sú dnes rovnako žiadaní ako módni štylisti a poradcovia, pretože potravinárske firmy dobre vedia, že fotka predáva najlepšie. Mimochodom, boli by ste prekvapení, koľko foodblogerov má v skutočnosti zamestnanie, ktoré má s kulináriou pramálo spoločné. Nájdete medzi nimi právnikov, inžinierov, žurnalistov, učiteľky aj ekonómov. No práve varenie ich posúva do iného, žiarivého kreatívneho sveta, v ktorom môžu dať naplno zelenú svojej fantázii. A presne o to ide.

Stretnutie pri sporáku

Aj na Slovensku sa za ostatné roky poriadne rozmohla komunita foodblogerov – napokon, s mnohými ste sa zoznámili možno práve vďaka EMME. Čo ste však zrejme netušili, väčšina z nich sa pozná navzájom a svoje tajné recepty si vymieňajú na foodblogerských stretnutiach. Napríklad v bratislavskej škole varenia Chefparade organizujú populárne stretnutia foodblogerov už niekoľko rokov.

Pod palcom ich má Peter Šuchtár, ktorý zabezpečuje priestory, program aj suroviny na varenie. „Veľkou výhodou je, že blogeri neklábosia len tak nad limonádou, ale majú k dispozícii kompletné vybavenie, vedie ich profesionálny kuchár a vždy sa dozvedia niečo nové. Najdôležitejšie je, že sú rovnako nadšení z varenia a môžu si vymeniť skúsenosti a vytvárať unikátnu komunitu ľudí, ktorí milujú dobré jedlo,“ hovorí.

Fandí im aj Zuzana Spielbocková z blogu Foodependence. „Je to super! Zväčša to prebieha v komornej atmosfére. Stretneme sa, dáme si zdravý drink a porozprávame, kto má čo nové na svojom blogu. Potom sa začne tá najväčšia zábava. Minule sme napríklad mali miniprednášku o raw kuchyni a podľa toho aj pripravovali jedlo z mystery boxov (to sú debničky s potravinami, ktorých obsah je tajný, až kým sa z nich nezačnete variť).

Rozdelíme sa do tímov a ideme na to. A napokon odborná porota zhodnotí, ktorý tím sa priblížil aspoň trochu k profesionálnemu výkonu kuchára.“ Novinkou na Slovensku je aj celonárodná súťaž Bloger roka, kde môžu blogeri z rozličných kategórií súťažiť o prestížny titul a zaujímavé ceny. V gastronómii ich nájdete päť a jednou z nich je aj Angie Máhrová z Angiebakes.com - jej skvelé letné recepty nájdete v tejto EMME. Tak, čo keby ste teraz rovno otočili o pár strán ďalej a pripravili si niečo fakt výnimočné? Nezabudnite dať fotku na sieť alebo nám ju rovno pošlite. Pretože, nie je to náhodou práve jedlo, čo tak hýbe svetom?

Instagramáci

Týchto sa oplatí followovať!

  • A couple cooks
  • I am a food blog
  • Spoon Fork Bacon
  • Two Hands NYC
  • James Ransom NYC

Buď expert!
Aplikácia Zomato je určená všetkým milovníkom dobrého jedla, ktorí sa neboja povedať svoj názor a skúšať nové podniky v meste. Stačí sa zaregistrovať a môžete odušu blogovať a hodnotiť.