Chlebík vo vajci s avokádovo-hráškovou nátierkou a holandskou omáčkou

Suroviny:

Nátierka:

  • 1 avokádo
  • 120 g mrazeného hrášku
  • 20 ml extra panenského olivového oleja
  • šťava zo štvrť citróna
  • soľ, korenie

Chlebík:

  • 2 vajcia z voľného chovu
  • 50 ml mlieka
  • čerstvé bylinky
  • soľ, čierne korenie

Holandská omáčka:

  • 2 žĺtky
  • 80 g masla
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • soľ, čierne korenie
Avokádová nátierka s hráškom a holandskou omáčkou vytvárajú dokonalú súhru.
Zdroj: Petra Esterling/Red velvet cooking

Postup:

  1. Hrášok dáme do misky a zalejeme horúcou vodou. Počkáme, kým sa rozmrazí. Avokádo ošúpeme a nakrájame. Dáme ho do kuchynského robota spolu s rozmrazeným hráškom. Pridáme kvapku olivového oleja, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou – podľa vlastnej chuti. Rozmixujeme. Vajce rozšľaháme vidličkou, pridáme mlieko, bylinky a dochutíme soľou a čiernym korením. Štyri-päť menších krajcov chleba postupne namáčame do vajca a opekáme na panvici z oboch strán. Na panvicu dáme kvapku olivového oleja, aby sa chlebíky nepripekali.
  2. Holandskú omáčku pripravíme podľa Jamieho Olivera. Maslo roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Do ohňovzdornej misky dáme žĺtky, horčicu a citrónovú šťavu. Ručne šľaháme nad parou, kým nemajú bledožltú farbu. Potom po troške za stáleho miešania prilievame maslo. Dochutíme soľou a korením. Ak by bola omáčka príliš hustá, zjemníme ju troškou vody.
  3. Chlebíky servírujeme s nátierkou, poliate holandskou omáčkou, posypané čerstvo mletým čiernym korením.

Recept na steak s jarným šalátom nájdete na ďalšej strane.