Všetci dobre vieme, že na ustráženie si postavy sú Vianoce extrémne náročným obdobím. Z každého kúta na nás pozerá chutné jedlo a lákavé koláče, ktorým sa jednoducho nedá odolať. Ideálnym riešením však v tomto prípade nie je ani rázny zákaz. Koláč si možno nezoberieme, ale naša psychika na to doplatí dvojnásobne. Preto by sme jej mali dopriať alternatívu, ktorej sa aspoň trochu poteší. Riešením môže byť fit verzia medovníčkov, ktoré sú rovnako chutné ako tie klasické, no výhodou je, že sú menej kalorické. Tak teda, ideme na to?

ČO BUDEME POTREBOVAŤ?

❤     250 g celozrnnej špaldovej múky 

❤     50 g ovsených otrúb

❤     75 g panenského kokosového oleja

❤     75 g medu (môžeme použiť aj viac, záleží podľa chuti)

❤     2 vajíčka

❤     1/2 prášku do pečiva

❤     2 ČL škorice

❤     1 ČL mletých klinčekov

❤     1 ČL mletého anízu

❤     orechy na ozdobenie

Vďaka fit medovníčkom si budete môcť dopriať sladké bez výčitiek!
Vďaka fit medovníčkom si budete môcť dopriať sladké bez výčitiek!
Zdroj: Shutterstock

AKO NA TO?

Vo veľkej miske zmiešame múku, otruby, prášok do pečiva, škoricu, mleté klinčeky a aníz. Zmes premiešame a pridáme med, roztopený kokosový olej a nakoniec pridáme aj vajíčka. Zmes poriadne vymiešame a vypracujeme z nej tuhšie cesto. Pripravíme si lopár a cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche, približne na hrúbku pol centimetra. Následne už len vezmeme formičky a z cesta vykrojíme medovníčky ľubovoľných tvarov a veľkostí. Vykrojené časti ukladáme na vopred vymastený plech prikrytý papierom na pečenie. Nakoniec už len potrieme medovníčky rozšľahaným žĺtkom a ak chceme, môžeme ich dozdobiť kúskami orechov. Pečieme 10 minút na 180°C. A aby sme ich do Vianoc všetky nepojedli, vychladnuté ich poukladáme do uzatvorenej krabičky a uskladníme ich ideálne na suchom, tmavom mieste. Dobrú chuť!