Nenechajte nič na náhodu a rozdeľte si v kruhu priateľov a najbližších prípravy na večer. Prinášame vám niekoľko chutných tipov na miešané nápoje, s ktorými si môžete pripiť na šťastný a úspešný nový rok v pohodlí domova.

Sangria

Sangria má svoj pôvod na Pyrenejskom polostrove a patrí k jednoduchým osviežujúcim drinkom, ktoré z vás spravia obľúbeného hostiteľa. Pripravuje sa vo väčšom množstve do džbánu, vďaka čomu si večer užije aj hostiteľ. Výber ingrediencií môžete prispôsobiť ročnému obdobiu – v lete je skvelá s bobuľovým ovocím, broskyňami, jahodami či hroznom, v zime s jablkom, mandarínkami, pomarančom, citrónom a dochutená škoricou.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Sodastream

Potrebujeme

  • 1 l červeného vína
  • 0,5 l čerstvej perlivej vody
  • 3 – 4 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice šťavy z citrónu
  • ovocie podľa chuti (napr. jablko, mandarínky, citrón, pomaranč)
  • 1,7 – 2 l džbán (je lepší väčší džbán kvôli miešaniu a servírovaniu)

Ovocie pokrájajte na malé kúsky, vložte do džbánu, zasypte cukrom, pridajte šťavu z citróna, premiešajte a nechajte odležať. Do džbánu vlejte zachladené víno a perlivú vodu, ktorú si s prístrojom SodaStream môžete pripraviť v pohodlí domova, kedykoľvek ju budete potrebovať.
Nápoj podávajte do vysokom pohári.

  • Nealko verzia: Nápoj môžete pripraviť aj v nealko verzii nahradením vína ríbezľovým džúsom.

Mojito

Asi najpopulárnejší svetový nápoj mojito pochádza z Kuby. História jeho vzniku je predmetom diskusie. Jeden z príbehov hovorí, že podobný nápoj spoznali európski objavitelia u stredoamerických kmeňov, ktoré zmes pôvodného alkoholu s bylinkami a cukrom používali ako liečivo. Kombináciu si podľa všetkého obľúbil aj Ernest Hemingway, ktorý na Kube prežil časť života. Mojito by rozhodne nemalo chýbať na žiadnej dobrej párty.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Sodastream

Potrebujeme

  • čerstvú perlivú vodu
  • 10 listov mäty
  • jednu limetku nakrájanú na osminky
  • trstinový cukor
  • 5 cl bieleho rumu (v nealko verzii bez)

Listy mäty a nakrájanú limetku vložíme do pohára (cca. 0,25 - 0,3l), zasypeme trstinovým cukrom. Pomocou drviča tlačíme limetky o stenu pohára, aby pustili šťavu. Do pohára pridáme rozdrvený ľad, premiešame ho s ingredienciami a následne zalejeme bielym rumom. Opäť dôkladne premiešame a dolejeme po okraj pohára domácou perlivou vodou.
Nápoj podávame v long-drink pohári a dozdobíme lístkami mäty.

  • Nealko verzia: Nápoj môžete pripraviť aj v nealko verzii vynechaním bieleho rumu.

Aperol Spritz

Nápoj sa zrodil v Taliansku na začiatku 20. storočia, do sveta však vo veľkom prerazil až v 50. rokoch minulého storočia. Dnes patrí do rebríčka najobľúbenejších svetových drinkov. Je jednoduchý na prípravu a jeho výrazná sladko-horká chuť sa nedá s ničím zameniť, podobne ako výrazný oranžový vzhľad, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou scenérie talianskych námestí.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Sodastream

 

Potrebujeme

  • 5 cl likéru Aperol
  • 20 cl prosseca
  • ľad
  • 2 - 3 plátky pomaranča
  • domáca perlivá voda

Do väčšieho vínového pohára vložíme pár kociek ľadu a pomaranč nakrájaný na plátky. Postupne pridáme Aperol, po ňom prosecco a na záver dolejeme perlivou vodou.
Podávame vo vínovom pohári ozdobené plátkom pomaranča.

Pite s rozumom od 18 rokov.

Viac o domácej príprave perlivej vody na www.sodastream.sk.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto.
Zdroj: Sodastream