Dezerty na zamilovanie pre vás pripravila Katka Boháčková z blogu mozessavydavat.sk, ktorú baví vymýšľať zdravé jedlá a zeleninu zo záhradky zakomponuje všade, kde sa dá. Dokonca aj do dezertov, keďže niektorými druhmi zeleniny sa dá sladiť rovnako dobre ako ovocím. Okrem toho sú koláče vďaka zelenine šťavnatejšie a majú menej kalórií, takže ich môžete zjesť viac. Vyskúšate?

Cvikla & banán v lievancoch bez cukru

Budete potrebovať:

  • 130 g mladej cvikly
  • 1 vajce
  • 1 stredne veľký zrelý banán
  • 2 PL ovsených vločiek
  • pol ČL prášku do pečiva
  • 150 ml ovseného alebo ryžového mlieka
  • hladkú špaldovú múku podľa potreby
  • kokosový olej na opekanie

Ako na to:

  1. Cviklu uvarte domäkka. Olúpte ju, nakrájajte na menšie kusy a s ostatnými surovinami, okrem múky, rozmixujte na hladké cesto.
  2. Múku pridajte podľa potreby, aby vzniklo lievancové cesto. Nechajte chvíľu postáť a potom opekajte z oboch strán lievance na panvici potretej kokosovým alebo iným olejom.
    Vedeli ste, že niektorými druhmi zeleniny sa dá sladiť rovnako dobre ako ovocím?
    Vedeli ste, že niektorými druhmi zeleniny sa dá sladiť rovnako dobre ako ovocím?
    Zdroj: Marek Bohacek

Cuketa & marhule v šťavnatom koláči bez vajec

Budete potrebovať:

  • 350 g cukety
  • 1,5 hrnčeka hladkej špaldovej múky
  • 0,5 hrnčeka jemných ovsených vločiek
  • 6 PL trstinového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 2 vrchovaté PL kukuričného škrobu alebo vanilkového pudingu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 6 PL kokosového oleja (masla)
  • 120 ml (rastlinného) mlieka
  • 2 PL hrozienok
  • sezónne ovocie podľa chuti na vrch

Ako na to:

  1. Sypké suroviny premiešajte zvlášť v mise. Cuketu olúpte a nastrúhajte nahrubo. Ak je staršia, treba vybrať stred. Pridajte ju do misy a postupne zapracujte olej a mlieko. Cesto má byť hustejšie, ale ak by bolo príliš, pridajte trochu mlieka.
  2. Premiestnite do vymasteného a múkou vysypaného menšieho plechu, urovnajte a navrch poukladajte ovocie podľa chuti. Pečte pri 170 °C, kým nie sú okraje zlatisté a koláč pevný.
    Koláče sú vďaka zelenine šťavnatejšie
a majú menej kalórií, takže ich môžete zjesť viac.
    Koláče sú vďaka zelenine šťavnatejšie a majú menej kalórií, takže ich môžete zjesť viac.
    Zdroj: Marek Bohacek

Vedeli ste?

Vedeli ste, že červená repa má jeden z najvyšších obsahov cukru, aký v zelenine nájdete? Až 10 percent repy je cukor, ale uvoľňuje sa do tela pomaly. Nie ako pri čokoláde, ktorá spôsobí okamžitý príval sladkého zasýtenia. Najťažšia cvikla na svete mala 23,4 kg a vypestoval ju Ian Neale zo Somersetu v roku 2001.

Dezerty na zamilovanie pre vás pripravila Katka BOHÁČKOVÁ z blogu mozessavydavat.sk.
Dezerty na zamilovanie pre vás pripravila Katka BOHÁČKOVÁ z blogu mozessavydavat.sk.
Zdroj: Miso Rimes