Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, prečo sa napríklad zhasínajú svetlá v lietadle pri vzlietaní a pristávaní? Čo sa deje s naším telom počas dlhých letov? A prečo v lietadle chutí Bloody Mary o čosi lepšie? O koľkých z piatich faktov, ktoré vám prinášame v tomto článku, ste vôbec tušili?

Počas letu strácame chuťové poháriky

Málokedy počujete, že by si niekto jedlo v lietadlách extra pochvaľoval. Skôr naopak. Zdá sa nám bez chuti, mdlé, skrátka žiaden gurmánsky zážitok. Môžeme viniť letecké spoločnosti, obviňovať ich kuchárov… No vedci prišli s tvrdením, že až približne tretina našich chuťových pohárikov je vo veľkých nadmorských výškach znecitlivená. Preto si jedlo na palube lietadla nevychutnáme tak, ako na zemi. A čo je ešte šokujúcejšie, tento stav v našich ústach podporuje zvýraznenie pálivých chutí v paradajkovej šťave. Preto si pasažieri tak často objednávajú u letušiek koktejl Bloody Mary. V lietadle skrátka chutí omnoho lepšie.

V lietadle chutí paradajkový džús a la Bloody Mary lepšie. Je to vďaka zmenám na našich chuťových pohárikoch vo veľkých výškach.
V lietadle chutí paradajkový džús a la Bloody Mary lepšie. Je to vďaka zmenám na našich chuťových pohárikoch vo veľkých výškach.
Zdroj: Shutterstock

Pokračovanie článku na ďalšej strane.