„Rastlinná strava je veľmi pestrá, má výrazné benefity pre naše zdravie a dôležitá je tiež ohľaduplnosť voči prírode. Celá táto kombinácia je skvelá a rozhodne ju vyskúšajte,“ hovorí dlhoročná vegánka Iva Kocová.
Na svojom instagramovom profile Ivka_veggierecipes každý deň pripravuje tipy z klasickej i modernej kuchyne. „Akékoľvek jedlo, ktoré máte radi, sa dá pripraviť aj vo vegan verzii, len sa toho netreba báť,“ zdôrazňuje foodblogerka.

Ilustračné foto
Zdroj: RAJO Vegan

Viete, ako používať VEGAN výrobky?

„Keď varíte rastlinne, väčšina jedál je pripravená rýchlo, takže nemusíte tráviť dlhé hodiny v kuchyni, ako to býva pri pečení alebo dusení mäsa. Recepty plné zeleniny, strukovín a obilnín môžete mať naopak hotové za niekoľko minút,“ odporúča vegánka Ivka.

Ak máte v rodine niekoho, kto je vegán, vegetarián, alebo z rôznych dôvodov preferuje rastlinnú stravu, určite sa poteší, keď mu klasický recept pripravíte z rastlinných alternatív. Namiesto zápražky do polievky alebo omáčky použite vegan krém na varenie alebo krém a lá mascarpone a úspech máte zaručený.

„Vegan alternatíva sprejovej šľahačky či krém á la mascarpone skvele držia formu, čo oceníte pri príprave tort, aj tých nepečených, rôznych dezertov, plniek, či dozdobení pohárov s ovocím alebo zmrzlinou,“ radí Ivka_veggierecipes a dodáva: „Keď v recepte potrebujete použiť mäkké maslo, siahnite po rastlinnom a nemusíte strácať cenné minúty čakaním.“

Či už patríte k skúseným vegánom alebo s rastlinnou stravou iba začínate, pri svojom varení a pečení sa vždy môžete spoľahnúť na kvalitné RAJO Vegan výrobky s poctivou receptúrou. RAJO sa vývoju rastlinných produktov na Slovensku venuje už viac ako 10 rokov, vďaka čomu chutia naozaj každému. Viac informácií nájdete na stránke www.rajovegan.sk.

Ilustračné foto
Zdroj: RAJO Vegan

Kysnuté škoricové „mascarpone“ slimáky podľa Ivky

V prípade, že ste sa aj vy rozhodli znížiť podiel živočíšnych výrobkov na svojom tanieri alebo si chcete spestriť svoj jedálniček, nemusíte mať obavy, že by ste ostali hladní. Okrem praktických tipov do kuchyne pre vás máme aj chutný recept, ktorý zvládnete ľavou zadnou.

Ingrediencie:
500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
1 ks čerstvého droždia
200 ml rastlinného mlieka
60 g cukru
štipka soli
100 g RAJO Vegan alternatíva masla (mäkké) + na vymastenie plechu na pečenie

Na plnku:
130 g RAJO Vegan alternatíva masla (mäkké)
200 g cukru
1 ks škoricový cukor
3 - 4 ČL čerstvo namletej škorice
štipka mletej vanilky

Na polevu:
200 g RAJO Vegan krém á la mascarpone
50 g zmäknutá alternatíva masla RAJO Vegan
50 - 100 g práškového cukru
50 ml rastlinného mlieka /podľa potreby

Postup:
Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného rastlinného mlieka pridáme rozdrobené čerstvé droždie a lyžičku cukru, zľahka premiešame, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste cca 10 minút.

Zatiaľ si preosejeme múku a nasypeme ju do väčšej misy. Pridáme soľ, cukor a nakrájané mäkké maslo RAJO Vegan. V strede si vyhĺbime jamku a dáme do nej hotový kvások. Cesto poriadne vymiesime (najlepšie rukami), musí sa odlepovať zo stien misy. Dobre vymiesené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať cca 60 minút.

Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne ho potrieme pripravenou náplňou (zmiešame všetky ingrediencie). Cesto poriadne stočíme do pevnej rolky a následne nakrájame na cca 3 cm hrubé rolky. Vymastíme plech na pečenie a rolky opatrne poukladáme vedľa seba. Pred pečením ich necháme odpočívať zakryté utierkou na teplom mieste ešte cca 30 minút. Potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, cca 20 - 30 minút.

Polevu pripravíme vyšľahaním RAJO Vegan á la mascarpone, mlieka, masla a cukru. Šľaháme niekoľko minút. Keď sú slimáky upečené, necháme ich pár minút vychladiť, potrieme polevou a podávame. Prajeme dobrú chuť.

Náš tip: Všetky RAJO Vegan produkty sú 100 % rastlinné a sú držiteľmi certifikátu V-Label. Predstaujú ideálnu alternatívu živočíšnych mliečnych produktov, a to nielen pre vegánov, ale tiež pre vegetariánov, flexitariánov, či ľudí preferujúcich rastlinnú stravu. Ich zloženie a vlastnosti vám umožňujú dopriať si vaše obľúbené jedlá bez zmenenej chuti.