Sú ľudia, ktorí sú závislí na cigaretách, na alkohole, na sladkostiach či na mnohých ďalších veciach, no snáď najviac je tých, ktorí sú závislí na káve! Jej lahodná chuť a povzbudzujúca vôňa sa stali našimi každodennými spoločníkmi a len sotva si dokážeme predstaviť, ako by sme bez nej dokázali fungovať.

Napriek tomu, že každý z nás má svoj špeciálne tajný spôsob na jej prípravu a presne poznáme pomer jej jednotlivých ingrediencií, mohli by sme si z času na čas pripraviť šálku kávy, ktorá bude o čosi iná. Takýmto spôsobom nám naša milovaná káva nikdy nezovšednie. Tu sú tipy, ako na to!

KAKAOVÝ PRÁŠOK

Úplne stačí, ak do šálky pripravovanej kávy pridáme aj trochu klasického kakaa, ktoré používame aj do pečenia. Takáto upravená verzia kávy v nás zaručene vyvolá spomienky na naše detstvo so šálkou klasického kakaa v posteli. Nebojte sa, nie je to príliš kalorické. Určite je to zdravšia verzia než horúca čokoláda a uvidíte, že účinok bude takmer rovnaký.

Čítajte viac:

Rituál, závislosť, či trend? Káva a jej tienisté stránky, ktoré často prehliadame

RÔZNE DRUHY KORENIA

S korením to rozhodne netreba preháňať, no uvidíte, že aj jeho nepatrné množstvo zmení chuť kávy na nepoznanie. Môžete staviť na druh korenia, na ktorý máte chuť, alebo sa povedzme rozhodnite podľa aktuálnej nálady. Oplatí sa vyskúšať najmä škoricu, muškátový oriešok či levanduľu. Tieto nielenže ozvláštnia chuť kávy ale zároveň sú aj prospešné pre činnosť nášho žalúdka, ktorý samotná káva, bohužiaľ, častokrát zaťažuje.

Kávu milujeme azda naozaj všetci.
Kávu milujeme azda naozaj všetci.
pinterest.com/Zsuzsanna Villing

foto: pinterest.com/Zsuzsanna Villing

RÔZNE EXTRAKTY PODĽA VLASTNEJ CHUTI

Ochutené extrakty nemusíme využívať len do koláčov. Použiť sa dajú napríklad aj do kávy. Vanilka, kokos alebo čokoláda, tie sú viac ako bežné, no už málokto z nás sa odváži použiť napríklad takú mätu piepornú. Samozrejme, pridať sa dajú aj rôzne alkoholické príchute, ktoré je vhodné využiť napríklad pri poobednom posedení s priateľmi.

​Čítajte viac:

Prezradí vás káva: Čo o vás povie váš obľúbený nápoj?

SOĽ

Komu by už len napadlo dávať si do kávy soľ? Možno budete prekvapení, ale práve soľ je vhodná ingrediencia vtedy, keď si kávu vôbec nesladíte. Dokáže zmierniť jej horkosť, čím v konečnom dôsledku v menšej miere zaťaží aj náš žalúdok. Navyše zjemní aj jej chuť a my tak máme možnosť vychutnať si lahodný nápoj naozaj do detailov. Avšak, netreba to prehnať, pretože v takomto prípade sa úplne miniete zámeru a s najväčšou pravdepodobnosťou vám vaša káva vôbec nebude chutiť.

​Čítajte viac:

Táto rozliata káva nemrzí: Umelkyňa z nej vytvára portréty hviezd!

Kávičkári, teraz vás potešíme: Toto je 5 dôvodov, prečo by sme mali piť kávu každý deň!

Sexi muži s kávou: Naša nová závislosť, ktorú si doprajeme nielen ráno!