V živote je všetko tak, ako má byť. V prípade tridsaťštyriročného Bratislavčana Petra Duranského to platí dvojnásobne. Kedysi nádejný futbalista, dnes špičkový šéfkuchár, ktorý vďaka svojej neoblomnej cieľavedomosti a tvrdej práci doslova vyhral svoj životný match.  Už pri pohľade na neho viete, že je to víťazný typ. Nikdy sa nevzdáva a „hrá“ najlepšie, ako vie. V kuchyni.

V gastre od pätnástich

Cesta na vrchol však bola kľukatá a náročná. „Som človek, ktorý si rád vytyčuje ciele. Ciele, ktoré chce naplniť.“ Už ako pätnásťročný chalan dostal príležitosť praxovať v jednej z vtedajších top reštaurácií na Slovensku Le Monde, ktorú označuje za svoju srdcovú záležitosť. „Začínal som ako pomocná sila v kuchyni a, úprimne, ani som nevedel, o čo tam vlastne ide. Ale páčilo sa mi to,“ usmieva sa sympatický mladík.

Peter Ďuranský pracuje v gastronómií už takmer dvadsať rokov.
Peter Ďuranský pracuje v gastronómií už takmer dvadsať rokov.
Zdroj: Archív P.D.

„Som naozaj vďačný, že som mohol v takom mladom veku vyrastať pri profesionáloch, ktorí mi otvorili cestu k veľkej gastronómii. Mal som obrovské šťastie, že som sa dostal do tímu, kde pôsobili najlepší kuchári z Európy,“ hovorí Peter, ktorý si lásku k vareniu vypestoval aj vďaka svojim rodičom a babke. „Zo začiatku ma prax síce veľmi nebavila, zlom nastal až v momente, keď mi vtedajší šéf a zároveň môj prvý mentor Marek Radič prehovoril do duše. Je načase zapnúť motory, povedal. Akoby som to počul aj teraz! Ak nepríde k zlepšeniu, letím. Vstúpil som si do svedomia a začal na sebe tvrdo pracovať.“

Jeho výkonnosť sa extrémne naštartovala a za pár mesiacov už Peťo dokázal zastúpiť ľudí v kuchyni na akomkoľvek poste. „Marek mi dal v živote veľmi veľa. Bol na mňa nesmierne tvrdý, ale malo to svoje opodstatnenie. Chcel, aby som bol čoraz lepší a posúval sa vpred. To vnímam ako veľmi dôležitý faktor toho, kde som teraz.“ Tlak, ktorý zažíval, bol vraj neuveriteľný. „Mnohokrát sa to končilo plačom. Teda, ja som plakal až doma.“ V Le Monde nakoniec strávil osem rokov a vypracoval sa až na zástupcu šéfa kuchyne. Keď sa zmenili majitelia, aj on pochopil, že jen čas posunúť sa ďalej.

Pokračovanie na ďalšej strane.