Akoby to bola nejaká móda. Hoci nie ste celiatička, vynechávate obilniny. Koláče, pečivo, cestoviny, múka či cereálie sú pre vás tabu. Možno tvrdíte, že pri dobrovoľnej bezlepkovej diéte sa cítite lepšie. Máte viac energie, po jedle necítite únavu a dokonca ste schudli pár kíl. Lenže pozor! Podľa najnovších výskumov vás môže dobrovoľné vylúčenie lepku poslať aj do nemocnice.

Čítajte viac:

Zdravé maškrtenie: Tieto štyri recepty vám dodajú kopec energie!

Neue Mode

Zo svetovej populácie trpí celiakiou približne jedno percento ľudí. Počet tých, ktorí sa vzdali lepku v rámci zdravšieho životného štýlu, však pribúda a z bezlepkových potravín sa stal celkom výnosný biznis. Podľa vedeckého tímu zloženého z expertov z Harvardu a newyorskej Kolumbijskej univerzity by sa však gluten-free diéta nemala odporúčať osobám, ktoré sú zdravé a na lepok nemajú žiadnu alergiu. Odborníci skúmali zdravotný stav takmer stotisíc respondentov, ktorí za ostatných dvadsaťštyri rokov glutén buď prijímali, celkom vylúčili, alebo ho čiastočne obmedzili.

Výsledky? Ukázalo sa, že vynechanie lepku nijako neznížilo riziko kardiovaskulárnych ochorení a tí, ktorí lepok neobmedzili, prijímajú vlastne oveľa viac prospešných látok z celozrnných potravín ako tí, ktorí sa gluténu dobrovoľne vzdali. Iná štúdia zasa poukazuje na fakt, že existuje súvislosť medzi dobrovoľnou gluten-free stravou a zvýšením rizika vzniku cukrovky druhého typu.

Anglický British Medical Journal vidí problém v tom, že mnoho ľudí podľahlo gluten-free trendu pre obavy z rizika obezity, metabolického syndrómu a kardiovaskulárnych ochorení. A ošiaľu bezlepkovej životosprávy pomáha aj promo celebrít. Napokon, hviezdy ako Oprah, Lady Gaga, Natalie Portman, Jessica Alba, Selma Blair, Miley Cyrus, Rachel Weisz, Jennifer Aniston, Kim Kardashian či Miranda Kerr presedlali na gluten-free diétu a jej účinky si nevedia vynachváliť. Rovnako ako Victoria Beckham či Gwyneth Paltrow, ktorá o nej dokonca bloguje. Nehovoriac o tenisovej špičke Novakovi Djokovičovi. „Naraz som sa cítil ľahšie, bol som rýchlejší, prečistila sa mi hlava a ja tak každé ráno vstávam s väčšou energiou,“ vyhlásil športovec, ktorý o svojej novej strave napísal knihu Naservírujte si víťazstvo. Diéta bez lepku je, skrátka, v kurze.

Nie je to o chudnutí

Potvrdzuje to aj známy doktor Igor Bukovský. „V súčasnosti sa výroba a predaj bezlepkových potravín stáva rozvinutým a lukratívnym biznisom. Už v roku 2006 bolo na svetovom trhu známych 27-tisíc bezlepkových potravín. Pre ľudí s diagnostikovanou a potvrdenou celiakiou je to nepochybne veľká výhoda, ale objavuje sa tu aj riziko „módy“ bezlepkových potravín. Spočíva v tom, že mnohí, možno inak zdraví ľudia sa vydávajú na cestu konzumácie potravín, ktoré nie sú biologicky plnohodnotné – bezlepkové potraviny sa vyrábajú najmä z bielej bezlepkovej múky, a preto často neobsahujú dostatok vlákniny, železa, vitamínov skupiny B, vápnika, fosforu a zinku, takže hrozí riziko deficitu dôležitých živín.“

Ale to nie je všetko. Odborník poukazuje na fakt, že trend konzumácie bezlepkových potravín môže, paradoxne, prispievať k nárastu hmotnosti, pretože veľa konvenčných bezlepkových potravín má veľmi vysoký alebo vysoký glykemický index a často obsahuje veľa tuku. Platí to napríklad aj v prípade chleba, ktorý tak môže mať až trojnásobne viac tuku ako bežný s lepkom.

Pozor na problém!

Vráťme sa však k celiatikom. Ak človek so zatiaľ nediagnostikovanou, ale už aktívnou celiakiou vylúči glutén, vyšetrenia neskôr nemusia ukázať, že má alergiu na lepok, upozorňuje doktor Bukovský. „Je to preto, lebo diagnostika prebehne v čase, keď už strava neobsahuje lepok a testy sú falošne negatívne. Tak nakoniec chodí po svete čoraz viac celiatikov, ktorí sa po prechodnom nasadení bezlepkovej diéty a úprave ťažkostí spokojne vrátia k lepkovým potravinám v presvedčení, že celiakiu v ich prípade lekár riadne vylúčil. O pár rokov môžu byť veľmi nepríjemne prekvapení, keď sa zistí, že celiakiu skutočne majú a navyše spôsobila v ich organizme trvalé poškodenie. A na to si treba dávať naozaj veľký pozor.“

Čo je LEPOK?

Lepok je bielkovina nerozpustná vo vode, ktorá sa nachádza v obilninách ako pšenica, špalda, jačmeň, raž, tritikal, einkorn a pod. Čistý, nekontaminovaný ovos lepok neobsahuje. Gliadínovú časť lepku spracúva organizmus ťažšie – tráviace enzýmy ho nedokážu rozložiť a u ľudí s predispozíciou na silnejšiu imunitnú reakciu dôjde k ťažkému degeneratívnemu zápalu sliznice, ktorý sa prejavuje tým, že sa prestanú vstrebávať niektoré dôležité látky (železo, vitamíny a pod.), ale súčasne je sliznica vysoko priepustná pre rôzne dráždivé látky, alergény a mikróby. Celiakia postihuje asi jedno percento svetovej populácie. Jej príčinou sú gény, lepok, nepriaznivá črevná mikrobiota, poruchy imunity a veľký stres. Jediným riešením zatiaľ je absolútne striktné vynechanie lepku zo stravy. Inak hrozí trvalé poškodenie zdravia, vrátane rakoviny lymfatického systému.

Čítajte viac:

Hlasujte za MISS EMMA 2017 a vyhrajte skvelé ceny! 

Zázračný nápoj na chudnutie: Pite ho dvakrát denne a uvidíte!

Krásna a zdravá vďaka kurkume? Vieme, prečo ju máte piť s vodou každé ráno!

Ako chudne EMMA: Takto naše diéty zhodnotil odborník na výživu

Žiadne činky, žiaden problém: Týchto 19 cvikov funguje len s vašou váhou