Keď mala desať rokov, upiekla prvý koláč. Zapáčilo sa jej to natoľko, že každú nedeľu premýšľala, čo ďalšie upečie. „Občas to boli aj dva plechy, keďže mám ďalších piatich súrodencov a za sladkým sa zaprášilo. Bavilo ma servírovať koláčiky a potešiť nimi rodinu,“ hovorí Mirka, ktorá v živote zaznamenala dva kuchárske zlomy. „Jedným z nich bolo zhodiť nadbytočné kilogramy a pripravovať jedlo, z ktorého mám po zjedení dobrý pocit a pozitívny príval energie. Tým druhým motivujúcim faktorom bolo jedlo uvariť, aby som mala čo fotiť,“ usmieva sa. „Moja vášeň k jedlu a fotografii ma neustále ženie vpred, vďaka čomu sa snažím zlepšovať v oblasti foodstylingu.“ Okrem toho založila projekt Krásy jedla, v ktorom oblečenie ladila s pripraveným jedlom. „Inšpiráciou mi bolo práve jedlo, ku ktorému som stajlovala oblečenie. Takto bol okrem jedálneho lístka pestrofarebný môj šatník. Myslím si, že fotografia sa dá posunúť aj takýmto umeleckým smerom,“ hovorí kreatívna duša, ktorá začala produkčne zastrešovať aj videorecepty. „Okrem vkusného oblečenia ma baví zbierať rekvizity z rôznych búrz či obchodov, ktoré používam vo svojich videách. Práve detaily robia celok.“

Najradšej pripravujem zeleninové šaláty

Myšlienka projektu Chudnem jedlom, ktorý je o zdravom životnom štýle, vznikla pred piatimi rokmi počas materskej dovolenky. „Priznám sa, varenie bolo pre mňa trápenie a dalo mi zabrať, keďže som musela variť každý deň. Nemala som fantáziu na varenie. Chýbala mi dostatočná škála receptov, ktoré by som využívala dlhšie obdobie. Celá tá logistika okolo varenia bola pre mňa náročná,“ úprimne priznáva dvojnásobná mamina. „Popri malých deťoch bolo ťažké nájsť si čas a premýšľať, čo a kedy uvariť, kde zabezpečiť potraviny a vo finále jedlo pripraviť.“ Inšpiratívna foodblogerka sa však vynašla a z mínusov spravila plusy. „Starostlivo som začala zbierať recepty a dala som si predsavzatie, že obed uvarím ráno do 10. hodiny. Recepty som si ukladala do mobilu, vytvorila som už slušnú zbierku, keď mi zo dňa na deň odišiel na mobile dotykový čip a oprava by bola nákladnejšia ako nový telefón. Stratila som všetky dáta z telefónu,“ spomína na nepríjemnú škodu, ktorú dlho predýchavala. „To ma naštartovalo natoľko, že som si založila webovú stránku Chudnem jedlom, a počas troch mesiacov som nafotila tristo receptov od raňajok po večere.“

Čo jeme, tak sa aj cítime

Verte či nie, Mirka varí z potravín, ktoré nájde v chladničke či špajze. „Toto varenie bez prípravy mám najradšej, lebo si spravím exkluzívne jedlo, na ktoré mám práve chuť.“ Medzi jej najobľúbenejšie patrí cézar šalát a dubákové rizoto. „Na druhý deň jedlo dochutím iným korením či bylinkami alebo pridám strukovinu či zeleninu. Vďaka týmto drobným zmenám chutí jedlo na druhý deň inak,“ odporúča milovníčka gastronómie, ktorá inšpirácie zbiera z reštaurácií, ale aj z internetu. „Rovnako rada skúšam nové kombinácie. Zároveň ostávam pri osvedčených a obľúbených receptoch, kde vyniknú jednoduché chute.“ Mirka radí, aby sme sa zamerali predovšetkým na kvalitnú stravu plnú nutričných hodnôt, ktorá pokryje makroživiny. „Vzdajme sa cukru a bielu múku vymeňme za celozrnnú. Jedálny lístok si spestrime obilninami a strukovinami. V kuchyni by nemala chýbať zelenina, ovocie, bielkoviny, obilniny a zdravé tuky. Dostatok vlákniny si môžeme podchytiť cez otruby či psyllium.“ A čo odporúča čitateľkám, ktoré sa chcú dostať rýchlo do formy? „Pravidelne sa stravovať, vopred si plánovať, čo budem jesť a kedy, nejesť dve-tri hodiny pred spánkom, mať dostatočný pitný režim a dopriať telu pohyb a oddych. Pozitívne myslieť v spojení so svojím telom a s jedlom, ktoré prijímam. Mať so sebou súcit a trpezlivosť. Mať pevnú vôľu a dopriať telu čas, aby si osvojilo nové, zdravšie návyky.“

Šalát s cícerom, cuketou a pečenou mrkvou

Ingrediencie:
Cícerový šalát
♥ 250 g uvareného cícera
♥ syr feta
♥ klíčky
Dresing:
♥ 2 PL olivového oleja
♥ 1 ČL dijonskej horčice
♥ 1 ČL jablkového octu
♥ 1 ČL citrónovej šťavy
♥ korenie štyroch farieb
♥ petržlenová vňať

Postup: Cícer cez noc necháme namočený vo vode. Na druhý deň precedíme, zalejeme vodou a varíme od zovretia 50 minút. Po uvarení precedíme. Dresing vytvoríme zmiešaním olivového oleja, dijonskej horčice, jablkového octu a citrónovej šťavy. Nakoniec cícer zľahka premiešame s dresingom a petržlenovou vňaťou, dochutíme čerstvo pomletým korením.
Karí cuketa
♥ 1 zelená cuketa, 1 žltá cuketa
♥ 1 PL olivového oleja
♥ 1/2 ČL mletej rasce, 1/3 ČL korenia karí
♥ 1/2 ČL mletej červenej papriky, soľ
Postup: Cuketu dobre umyjeme a nakrájame na kolieska, ktoré pokrájame na štvrtky. Na panvici necháme zohriať olej, pridáme pokrájanú cuketu a restujeme 10 minút, pridáme koreniny a restujeme ďalších 5 minút.

Pečená medová mrkva
♥ 3 mrkvy
♥ 1 PL roztopeného masla, 1 PL medu
♥ mleté čierne korenie, soľ
Postup: Mrkvu očistíme a nakrájame na hranolčeky. Umiestnime na zapekaciu misu, potrieme maslom, posypeme soľou a korením. Pečieme 30 minút v rozohriatej rúre na 180 stupňov. Na záver prepneme rúru na grilovaciu funkciu na 1-2 minúty.
Prichádza na rad servírovanie. Na tanier poukladáme karí cuketu, cícerový šalát, upečenú mrkvu. Hotovú porciu posypeme pomrveným syrom feta a klíčkami.

Šalát s cícerom, cuketou a pečenou mrkvou
Zdroj: Mirka Chvosteková