1. div: Kraj plný  zelene a chránených oblastí 

Na úvod malé geografické okienko. Žitný ostrov nie je len taký obyčajný región, ale najväčší riečny ostrov Európy,
ktorý siaha od okraja Bratislavy až po Komárno. Na južnej časti ho ohraničuje Dunaj a rameno Malého Dunaja a hoci
patrí k najteplejším a najsuchším kútom krajiny, kedysi ho tvorili močiare, ktoré vyschli a nahradili ich lesy. Aj preto je
najväčšou zásobárňou podzemnej vody v strednej Európe. Z obrovských vrtov odtiaľ voda putuje do veľkej časti Slovenska. Je tiež chráneným územím, kde sa dá bicyklovať po upravených cyklotrasách či hrádzach. Podunajská cyklocesta spája rakúsky Berg so Štúrovom, meria 168 kilometrov a nebuďte prekvapené, ak vám do cesty skočia kuny, srnky či líšky, pretože táto chránená oblasť je pre zvieratá malý raj. A nielen pre ne, na svoje si tu prídu rybári aj milovníci adrenalínu, ktorí môžu ramená Dunaja splavovať na kanoe či kajaku.

Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou podzemnej vody v strednej Európe.
Žitný ostrov je najväčšou zásobárňou podzemnej vody v strednej Európe.
Zdroj: Kukkónia

2. div: Gurmánsky poklad

Kým bol Žitný ostrov zaplavený mokraďami, domáci tu nemohli obrábať pôdu, a tak lovili ryby či divú zver, zbierali
huby a lesné plody. Láska k dobrému jedlu sa tu však dedila a región Žitného ostrova sa môže pochváliť špeciálnymi
chuťami. Chcete skúsiť tunajšie ryby, divinu z okolitých lesov, domáce prívarky, bravčový paprikáš či guláš? V reštaurácii
Villa Rosa, ktorá je klenotom Dunajskej Stredy a už trikrát získala cenu najlepšia tematická reštaurácia na Slovensku, nič nie je nemožné. Keď reštauráciu pred štrnástimi rokmi otvárali, hostia si žiadali rôzne zahraničné jedlá, no teraz chcú na tanier namiesto lososa rybu z tunajších rybníkov alebo domácu mangalicu. „Tieto naše tradičné chute hostia milujú,“ hovorí šéfkuchár Imre Bindics, známy porotca kulinárskych súťaží Bocuse d’Or, ktorý sa snaží do kuchyne priniesť
najmä lokálne potraviny. Nielen mäso a ryby, ale aj kvalitný domáci chlieb a typické ovocné čatní. Aj to, ako inak,
pochádza z miestnych ovocných sadov. Vo Villa Rosa naozaj zistíte, že Žitný ostrov má veľa chutí.

Región južného Slovenska  má veľa chutí. A vynikajúcu kuchyňu.
Región južného Slovenska má veľa chutí. A vynikajúcu kuchyňu.
Zdroj: Kukkónia