Krásne a zdravé vlasy nie sú len výsledkom drahých kozmetických prípravkov. Tak ako kvalitu našej pleti, tak aj vlasov ovplyvňuje náš jedálniček. Potraviny, ktoré si vyberáme a konzumujeme, môžu spraviť s našimi vlasmi hotové zázraky, ale im aj uškodiť. Je dobre známe, že stres a znečistené prostredie sa odrážajú na kvalite vlasov, ich vypadávaní, rednutí či stenčovaní. Veľkú úlohu zohráva aj genetika a zdedené predispozície. No výskumy potvrdili, že za zhoršeným stavom vlasov sú aj niektoré konkrétne potraviny. Poďme sa pozrieť, ktoré to sú.

Prostredie, genetika, ale aj nesprávna strava môžu spôsobiť vypadávanie vlasov.
Zdroj: Shutterstock

 

1. Cukor

Cukor je záludná hrozba nielen pre našu postavu, ale aj vlasy. Štúdie preukázali, že inzulínová rezistencia (znížená citlivosť buniek na inzulín, čím stúpa hladina cukru v krvi), ktorá vedie k cukrovke a obezite, môže tiež spôsobiť stratu vlasov alebo dokonca plešatenie u mužov i žien. A faktorom číslo jeden, ktorý túto inzulínovú rezistenciu spôsobuje, je strava s vysokým obsahom cukru, škrobov a rafinovaných sacharidov.

Priveľa cukru vašim vlasom neprospieva.
Zdroj: Shutterstock

 

2. Potraviny s vysokým glykemickým indexom

Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, obsahujú cukor (áno, opäť!), ktorý sa štiepi a vstrebáva rýchlo, výrazne zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu  v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu. Patria sem potraviny z bielej múky, pečivo, cestoviny, chipsy, zemiaky, sladkosti a pod. Tieto potraviny môžu vytvárať hormonálnu nerovnováhu a spôsobiť prudký nárast inzulínu a androgénov, ktoré sa viažu na vlasové folikuly a vedú k ich vypadávaniu.

Bielu múku radšej nahraďte nejakou jej alternatívou.
Zdroj: Recepty zo Života

 

Pokračovanie článku na ďalšej strane.