Znie to síce neuveriteľne, ale aj potraviny majú svoje trendy. Niežeby sa striedali tak rýchlo ako tie módne, a už vôbec sa na teba nikto krivým okom nepozrie, ak odignoruješ sirup z agávy a hodíš si do kávy kocku cukru, ale predsa len, super food je rovnako horúcou témou ako najnovšie kabelky od Prady. Diskutujú o ňom šéfkuchári, foodblogeri, hipsteri zbožňujúci veggie burgery aj tvoje kolegyne z práce, ktoré možno polovicu výplaty nechajú radšej v bioobchodoch než v parfumérii. Pretože tieto super potraviny stoja za to!
Proso
Ak si ním v detstve kŕmila svoju andulku, teraz si ho dopraj ty. Hoci bolo proso dlho podceňované, dnes sa vracia na výslnie. Patrí medzi top obilniny, pretože bohatým obsahom minerálnych látok tromfne aj kukuricu, ryžu a pšenicu. Obsahuje horčík, draslík, železo, fosfor, fluór a kyselinu kremičitú a navyše v ňom nie je žiaden lepok. Vďaka tomu budeš mať krásne zuby, kvalitné kosti, zdravé vlasy aj pevné nechty.
Ako na to: Prepláchni ho a uvar podobne ako ryžu. Môžeš si z neho spraviť sladkú kašu, podávať ho ako prílohu k mäsu alebo ho použiť podobne ako kuskus na šaláty. A niektorí z neho dokonca pečú aj koláče!
Kañiwa
Volajú ju aj baby quinoa, pretože jej zrniečka sú o polovicu menšie ako v prípade jej slávnej príbuznej. Kañiwa pochádza z Južnej Ameriky, kde ju pestovali Inkovia a postupne sa pre svoju rýchlu prípravu a náznak orieškovej chuti dostáva aj do našej kuchyne. A právom! Táto antioxidantová bomba obsahuje vysoké množstvo bielkovín, železa, kalcia a vlákniny, žiaden lepok a minimum kalórií. Ideálna na novoročnú diétu, však?
Ako na to: Var ju podobne ako quinou, 15-20 minút pod pokrievkou, kým neabsorbuje vodu. A potom si z nej sprav teplý šalát so zeleninou a s tofu či kuraťom alebo teplú rannú kašu s mandľovým mliekom a pár kvapkami medu. Vďaka vláknine budeš v pohode celé hodiny.
Kokosový cukor
Keďže sa pýši nízkym glykemickým indexom a bohatým obsahom horčíka, zinku, železa, draslíka aj vitamínov skupiny B, je horúcim adeptom na potravinu roka. A to aj preto, že jeho výroba najmenej zaťažuje životné prostredie zo všetkých sladidiel. Získava sa z nektáru kvetov kokosových paliem a postupným zahrievaním získava svoju kryštálikovú štruktúru. Ty ho však budeš milovať nielen preto, že podporí tvoj imunitný systém, ale aj za jeho jemnú karamelovú príchuť.
Ako na to: Použi ho všade tam, kde potrebuješ osladiť – od kávy, čaju, ovocných drinkov až po koláče.
Matcha
Jemnučký mletý čaj z Japonska má ľahkú a mierne sladkú chuť bez trpkosti typickej pre iné zelené čaje. V krajine vychádzajúceho slnka sa používal aj ako elixír na liečbu rôznych ochorení. Je totiž plný antioxidantov a vzácnych aminokyselín, zvyšuje energiu, odbúrava stres, zrýchľuje metabolizmus, spomaľuje starnutie, znižuje krvný tlak, pôsobí antiviroticky a dokonca obsahuje až 9-krát viac betakaroténu ako špenát. Aj preto sa mu hovorí kráľ zelených čajov.
Ako na to: Zamiluješ si ho ako klasický čaj, ale matcha sa vo veľkom používa aj pri príprave smoothies, originálnej zmrzliny, raw koláčikov, pudingov, cheesecakov, dezertov a čokolády.
Kel
Zabudni na prívarky, ktorým si úspešne odolávala v školskej jedálni, kel je hviezdou, ktorú sa naučíš zbožňovať celkom nanovo. Prečo by si to robila? Napríklad pre niekoľkonásobne vyšší obsah vitamínu C, než majú citrusy, ale aj vitamínu B, E a K. Okrem nich ťa nadopuje selénom, fosforom, železom, vápnikom a kyselinou listovou. Zvýšiš si tak imunitu, posilníš vlasy a zlepší sa ti pleť.
Ako na to: Daj si ho dusený ako prílohu k mäsu, cestovinám či ryži alebo skús zdravé kelové smoothies – na trhu dostať niekoľko druhov kelu, tak si vyber podľa chuti. Stačí ho zmixovať s ananásom, banánmi či jablkom a zdravé raňajky sú na svete.
Morské riasy
Jasné, že ich poznáš zo suši a miso polievky, ale riasy majú oveľa širšie využitie! Prekvapia ťa vysokým obsahom jódu, draslíka, horčíka, železa, bielkovín, vitamínov A, B, C D, E, K a svojimi fantastickými detoxikačnými vlastnosťami. Prečistíš si tak telo, znížiš hladinu cholesterolu, naštartuješ metabolizmus a omladneš – riasy sú úžasný antioxidant.
Ako na to: Využiješ ich v polievkach, šalátoch, ryži, so strukovinami, s rybami alebo len tak opečené.
Acai
Drobné bobuľové plody z amazonského pralesa boli hitom leta a inak to nebude ani tento rok. Nielen preto, že sú jeden z najúžasnejších antioxidantov, ale aj pre množstvo vlákniny, vitamínov, minerálov a omega-3 esenciálnych kyselín, ktoré obsahujú. A, ako iste vieš, acai ti dodá energiu, s ktorou už nebude problém zamieriť do fitka.
Ako na to: Vyskúšaj smoothies z mrazeného acai alebo si ho dopraj v kombinácii s ovsenými vločkami, jogurtom či ako zdravú náhradu kalorickej zmrzliny.
Moje top potraviny
Spýtali sme sa foodblogerov Moniky Kordulovej a Petra Horvátha, ktoré potraviny sú tento rok pre nich tie naj.
Monika Kordulová, Lapetit.sk:
„Super food je pre mňa kvalitné mäso, ktoré je v zahraničí už celkom bežnou záležitosťou. To znamená zvieratá kŕmené kvalitnou, prirodzenou stravou ako tráva, chované prirodzeným spôsobom. A mäso pred predajom vhodne odležané. S vákuovo baleným mäsom v hypermarketoch sa to nedá ani porovnať!“
Peter Horváth, Bratilicious.com:
„Som rád, že minulý rok sa niesol v znamení kvalitného jedla – v Bratislave sa otvorila kopa kvalitných bistier a ľudia začali chápať, že za kvalitu sa naozaj oplatí priplatiť. Tento rok vidím ešte lepšie. Slováci sa neboja, skúšajú novinky a hľadajú zdravšie alternatívy jedál. Jednotkou je kokosový cukor, kokosový tuk, semiačka chia a pravá čokoláda – nie tie mliečne náhrady plné cukru. Stále sú veľkým hitom domáce burgery, ktoré nahrádzajú fastfoody a zo svetových kuchýň vyskúšaj určite vietnamskú.“
Čítaj viac:
Menu a cviky pre sexi ploché bruško